Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droga i ovisnost

U Hrvatskoj 23 posto manje slučajeva predoziranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog predoziranja, odnosno posljedica uzimanja droga prošle je godine u Hrvatskoj umrlo 89 osoba ili 23,3 posto manje nego 2008. kad ih je umrlo 116, istaknuo je voditelj vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Dubravko Klarić na današnjoj prezentaciji vladina edukacijskog projekta resocijalizacije ovisnika o drogama.

Po podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, prošle su godine prijavljena 7063 kaznena djela zlouporabe i krijumčarenja droga, što je 10,4 posto manje nego u 2008. godine. Za počinjena kaznena djela iz toga područja 2009. je kazneno prijavljeno 5019 osoba, što je 3,9 posto manje nego u 2008., a pao je i broj prekršajnih prijava, kazao je Klarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skrivali drogu Strašno otkriće u vrtiću: Pronađen skriveni odjeljak pun opijata, dijete umrlo od predoziranja Ilustracija Jedan mališan preminuo Bio je to paravan za drogu: Nakon što se četvero djece predoziralo u vrtiću, policija otkrila šokantne detalje

>> Vlada ne razmišlja o dekriminalizaciji lakih droga

Prošle je godine obavljeno 5246 zapljena svih vrsta droga, što je za 10,8 posto manje nego u 2008. Prosječna ulična cijena za gram kanabisa i hašiša je 13 eura, gram kokaina 50 eura, gram heroina 40 eura, tableta amfetamina 20 eura, exstasyja pet eura. Uočeno je kako je cijena kokaina i heroina pala, što se tumači povećanom dostupnošću tih drugih droga na narkotržištu, rečeno je na prezentaciji.

Do 60.000 osoba manipulira drogom!

Po podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zbog zlouporabe psihoaktivnih droga lani je liječeno 29.120 osoba, no procjenjuje se da je stvarna brojka onih koji pate od tegoba zbog ovisnosti oko 30.000, a onih koji manipuliraju drogom od 50.000 do 60.000 tisuća, upozorio je Klarić. Dodao je kako su to procjene 'jer nema pouzdanih pokazatelja o osobama koje nisu zatražile pomoć, a imaju problema s drogom'.

Treba li dekriminalizirati lake droge?

  • Da
  • Da, ali samo u medicinske svrhe
  • Ne, to neće napraviti ništa dobrog
  • Nikako, droga je droga
  • Ne zanima me

Ukupno glasova:

Broj liječenih osoba prošle je godine bio za 2,9 posto veći nego 2008. godine. Voditelj ureda za suzbijanje zlouporabe droga važnim je ocijenio preventivni rad te rad terapijskih zajednica kojih je u Hrvatskoj osam s 32 terapijske kuće koje pružaju tretman i psihosocijalnu rehabilitaciju ovisnicima o drogama.

'Nema lakih i teških droga'

Za provedbu projekta resocijalizacije Hrvatska je od 2007., kada je donesen, utrošila četiri milijuna kuna. Hrvatska se može označiti kao tranzitno područje, pri čemu je posebno 'korištena' tzv. balkanska ruta, a plod njezine uspješne međunarodne suradnje su znatne zapljene droga, istaknuo je Klarić. Po zlouporabi droga prednjače područja zagrebačke Policijske uprave i Zagrebačke županije, zatim Istarske županije, a Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija su pri dnu, kazao je.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako u Osijeku desetak godina uspješno djeluje Centar za prevenciju ovisnosti. Posebno je važnim ocijenio testiranje učenika na drogu koje se već nekoliko godina provodi u osječkim srednjim školama, a od ove godine i u osmim razredima osnovnih škola, naravno uz pristanak roditelja. Po njegovu mišljenju, kad se govori o dekriminalizaciji droga, 'obvezno treba reći da nema lakih i teških droga, jer sve vode istom putu, a to je ovisnost'.

Na cjelodnevnu skupu sudjeluju predstavnici ustanova koje se bave problematikom zlouporaba droga iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene