Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Susreti za Rudija'

NEBO JE OŽIVJELO 'Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći aeromiting u Hrvatskoj 'Susreti za Rudija' održao se u Gornjoj Stubici u spomen na legendarnog pilota Rudolfa Perešina. Više od 10 .000 posjetitelja iz cijele Hrvatske vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su bili preleti lovačkih zrakoplova.

Spektakl na nebu iznad Zagorja. Počast Rudolfu Perešinu odala su i Krila Oluje, najvještiji hrvatski piloti.

Pročitajte i ovo Krila Oluje Postali punoljetni Krila Oluje preletom proslavila 18. rođendan: "Srce nam je veliko kao kuća" Slika nije dostupna Publika bez daha SPEKTAKL NA NEBU Nevjerojatne akrobacije u oblacima

Hrvatski pilot Rudolf Perešin 1991. godine prebjegao je iz JNA. Vratio se u Hrvatsku i pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Među 12-oricom je heroja iz Domovinskog rata. Rudija se i danas svi sjećaju.

'Ovo je predivno sjećanje, da se odužimo bar koliko toliko Rudiju Perešinu koji je položio život za ovu državu'.

Nebo u čast Rudiju nisu parali samo hrvatski zrakoplovi. Stubičani su ugostili i ponos švedskog vojnog zrakoplovstva, a prava atrakcija bili su i padobranci te helikopteri. 

Kao i cijela Hrvatska i obitelj Perešin ponosna je na svojeg junaka.

'Ja sam presretna zbog ovih susreta, presretna sam iz razloga što je kontinuitet. To je bila moja zadaća koju sam sebi zadala nakon sahrane svojeg muža. Rekla sam sama sebi: Neću dozvoliti da ova država zaboravi na tebe', kazala je Rudolfova supruga Ljerka Perešin.

Rudolf Perešin poginuo je prije 21 godinu u akciji Bljesak. Ostat će zapamćen i po rečenici - "Hrvat sam i ne mogu pucati na svoj narod".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene