Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP najavio moratorij na inicijative ministra

'U godinu dana Fuchsa nezakonitosti i diletantizam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je najavio da će Hrvatskom saboru predložiti uvođenje moratorija na sve inicijative ministra obrazovanja Radovana Fuchsa i njegova ministarstva, jer godinu dana Fuchsovog ministarskog mandata, smatraju u SDP-u, obilježavaju nezakonitosti, nesnalažanje i diletantizam.

'Moratorij je jedina mjera. Nema nikakvog smisla da sadašnji ministar određuje zadaće budućem ministru', izjavio je SDP-ov zastupnik Gvozden Flego na konferenciji za novinare u Saboru, ocjenivši da iz Ministarstva u zadnjih godinu dana nije došla ni jedna kvalitetna mjera, te da ministar nije dorastao zadaćama koje pred njim stoje.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

>> Fuchs se ispričao nastavnicima zbog nesretne izjave

Predloženi moratorij na zakonske i sve druge mjere Ministarstva SDP-ovci će sutra iznijeti na sjednici saborskog Odbora za znanost i obrazovanje, a ne prihvati li Odbor taj prijedlog, iznijet će ga, najavljuju, na plenarnoj sjednici Sabora.

'Jadna je zemlaj u kojoj se svak put, kada nestane novca, uzima od obrazovanja'

SDP-ova zastupnica Marija Lugarić ocijenila je da u godini dana mandata ministra Fuchsa i 'utrt put nezakonitostima, bezbrojnom nesnalaženju i lutanjima, diletantizmu koji nema veze sa školom'.

Da iz Ministarstva dolaze nezakonite odluke vidi u tome da je, izmijenivši Pravilnik, ministar odredio da u jednom školskom razredu može biti 30 učenika, iako je državnim pedagoškim standardom, koji je donio Sabor na prijedlog Ministarstva, propisano od 14 do 28 učenika po razredu. Upozorila je i da se pedagoški standard uopće ne provodi, navevši kao primjer te tvrdnje zabranu zapošljavanja stručnog osoblja (pedagozi, psiholozi, logopedi, socijalni radnici) kojih, tvrdi, uvelike nedostaje.

Da se Ministarstvo ne snalazi Lugarić vidi u problemima koje je imalo s državnom maturom, e-maticom, svjedodžbama u raznim bojama, a što sve, ocijenila je, svjedoči o 'nevjerojatnoj lakoći neodgovornosti za sustav obrazovanja'.

SDP-ovci su Ministarstvu prigovorili i odustajanje od sufinanciranja projekata iz fonda EU namijenjenog razvoju društva znanja, to što, upozorili su, financijski ne prate mlade znanstvenike.

'Jadna je ona zemlja koja svaki put kada joj nestane novca uzima od obrazovanja, od svoje budućnosti', poručio je Flego. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene