Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko nezadovoljstvo

U godini uvođenja eura najviše primjedbi na neprimjeren rast cijena: Treba nam dvaput više novca

Aktualno Galerija Tržnica - 1 Tržnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Tržnica - 2 Tržnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Tržnica - 3 Tržnica - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Mesnica Mesnica Foto: Dnevnik Nove TV +0 Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
Stigli su podaci akcije Tajnih kupaca o trgovcima koji su iskoristili uvođenje eura za neopravdano dizanje cijena.

Na osječkoj tržnici za kilogram krumpira morate izdvojiti euro i 50 centi. Dobar krumpir, a kupci kažu "dobra" mu je i cijena.

"Skupo je. Svi znamo kako je to izgledalo u kunama prije godinu dana. Preko 10 kuna je sada kila krumpira", rekao je Vlatko iz Osijeka.

Treba nam dvaput više novca nego prije godinu dana. Što pokazuju i cijene svinjetine, posebno kilograma odojka koji je prošle godine bio 50 % skuplji nego u 2022.

Za kilogram jaja u trgovačkim centrima Hrvati u prosjeku plaćaju 2,70 eura zbog čega smo druga najskuplja zemlja u Europi.

"Kod mene nije poskupjelo ni jedan cent. Dok su bile kune onda su cijene divljale, kad smo prošle godine prešli na euro, ista cijena cijelu godinu", rekla je prodavačica Jelica Jurković.

"Sve je poskupjelo, kažu da su paštete poskupjele 100 posto. Što da radimo?!", upitala se Jadranka iz Osijeka.

Što je pokazao i projekt Tajni kupac koji je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s ciljem boljeg informiranja i zaštite potrošača. U godini uvođenja eura najviše primjedbi bilo je na neprimjeren rast cijena.

Što nam potvrđuju i iz udruge Centar za edukaciju i informiranje potrošača koja je provodila projekt Tajni kupac na području tri slavonske županije te pratila kretanje cijena 62 proizvoda.

"Možemo reci da su za 50% proizvoda porasle cijene", rekla je voditeljica osječkog Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović Filipović.

Ističu, to je zabrinjavajuće za potrošače, ali šalju poruku i Vladi zbog zamrzavanja cijena.

"30 proizvoda nije dovoljno da bi zaštitilo potrošače od ovako naglih poskupljenja", rekla je Popović Filipović.

Dok iz Vlade poručuju - pronađite prodavača koji Vašem džepu odgovara. Najave su da će ove godine inflacija usporiti, treba vjerovati da će time usporiti i rast cijena.

Pročitajte i ovo Rano jutros došlo je do pucnjave na Baldekinu Uhićene dvije osobe Drama u Dalmaciji! Policajcu oteo pištolj i zapucao: "Svađao se s djevojkom, bila je tu i majka..."

A kakva je godina bila za trgovce, donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Ako je suditi po podacima Porezne uprave, čini se da je za trgovce jako dobra godina. Naime, u njoj su u 2023. građani, ali i gosti u maloprodaji potrošili 2 milijarde i 29 milijuna eura više nego u godini prije toga. Izdano je 0,5 posto manje računa, dok je promet za nekih 15-ak postotnih bodova veći nego u godini prije.

Vidimo da je ovaj rast prometa dvostruko snažniji nego što je to prosječna godišnja stopa inflacije. To i ne bi trebalo čuditi, cijene hrane rastu brže nego ostatak maloprodajnih artikala i zauzima veći dio košarice prosječne hrvatske obitelji."

"Podatke o inflaciji u 12. mjesecu možemo očekivati krajem ovog tjedna, a onda ćemo vidjeti i kakva će biti prosječna godišnja stopa inflacije, ona bi mogla biti između 8 i 9 posto. 

Mnogim se građanima čini da cijene rastu bitno brže, da su više nego što službeni podaci inflacije pokazuju. Nije teško oteti se dojmu da su  cijene više jer je hrana skuplja i da građani doživljavaju inflaciju višom nego što to možda službeni podaci pokazuju, a i ovi podaci Porezne uprave donekle upućuju na to", izvijestio je reporter. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene