Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandroković U Dnevniku Nove TV

'U EU su srušene predrasude o Hrvatskoj, a srušila ih je ova Vlada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Ministar Jandroković kasno se sinoć vratio iz Bruxellesa sa sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, gdje se raspravljalo i o hrvatskim pregovorima.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Parlamentarni izbori 2024. Jandroković stao uz biskupe i objavio da je Google pogriješio: Oglasio se tehnološki div Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Jeste li sinoć od ministara vanjskih poslova EU očekivali više, možda jasnije poruke Hrvatskoj?

Ne, oni koji prate pozorno i iz dana u dan se bave pitanjem hrvatskih pregovora, očekivali su otprilike ovakav razvoj situacije. Mi nismo očekivali jasan datum završetka pregovora niti datum ulaska Hrvatske u EU, ali smo očekivali ono što smo i dobili, a to je daljnji korak ka ostvarenju tog cilja, jasno su se otvorila vrata za završetak pregovora i za dobivanje datuma.

Monitoring je, čini se, već gotova stvar, ali vi ste već više puta rekli da se monitoringa ne bojite?

>> 'O Hrvatskoj u Bruxellesu raspravljaju s puno predrasuda'

Ne, ne bojimo se monitoringa zato što je nadzor nad onim razdobljem koje počinje završetkom pregovora i traje do kraja ratifikacije uobičajena stvar. Dakle, sve zemlje koje su ulazile u EU imale su određeni oblik monitoringa, taj monitoring imat će i Hrvatska. Ono što je najvažnije jest da monitoring neće postojati nakon ulaska Hrvatske u EU.

Čuli smo češkog ministra vanjskih poslova koji je rekao da je Europa puna predsrasuda prema Hrvatskoj. Zašto ih nismo srušili do sada?

Srušili smo ih. samim time što se nalazimo na ulasku u Eu to je najbolji znak da smo srušili te predrasude. Ali, Hrvatska je poseban slučaj, ona je prva zemlja koja je nakon ratnog sukoba na vratima ulaska u EU, bili smo dio bivše Jugoslavije, koja je u nekim zemljama imala jako dobar imidž, negdke ona baš nije bila poštovana, tako da to su sve posljedice tih tzv. predrasuda, ali najbitnije je da te predrasude više ne postoje jer se nalazimo u završnici naših pregovora.

Ali, konkretno, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska i skandinavske zemlje nisu promijenile svoje mišljenje, kako ćete 'omekšati' te zemlje?

Te zemlje su itekako promijenile svoje mišljenje. Ako usporedite njihovo mišljenje nekada i sada, vidjet ćete da je došlo do velikog pomaka. Za to smo svakako najzaslužniji mi sami, hrvatska vlada predvođena gospođom Kosor, koja je učinila ogromne pomake u ovih zadnjih nekoliko mjeseci. Ti pomaci su evidentni, ti pomaci su isto tako priznati od Europske komisije.

Ali očito još nisu do kraja?

Mi smo sada ušli u završnu fazu, u fazu kada se donose konačne odluke, a onda su svi još pomalo oprezni. Neke zemlje, vidjeli smo i sami, neki ministri traže da ti pregovori budu odmah završeni i da se odmah odredi datum, neki su malo oprezniji, ali ja sam uvjeren da ćemo vrlo skoro imati jako dobre vijesti iz Bruxellesa i ostalih europskih gradova.

Vi ste se iz Bruxellesa kasno sinoć vratili u Zagreb. je li Vas itko u Bruxellesu pitao za aferu Polančec - Grbić?

Ne, to nije bila tema naših razgovora.

Ali, te vijesti su doprle do Bruxellesa. Mogu li optužbe da je ministar policije pisao prijave o oporbi štetiti Hrvatskoj?

Prije svega, ne znam da su te vijesti doprle do Bruxellesa, o tome mi zaista nitko nije govorio. Međutim, ovdje se apsolutno radi o, po mojoj procjeni, dogovoru između Polančeca i SDP-a da se takva teza plasira u javnost kako bi se naškodilo i policiji i HDZ-u, i zbog toga što se vrlo aktivno vodi borba protiv korupcije, protiv organiziranog kriminala. Dakle svi oni koji su na određeni način pod određenim sumnjama, pod istragama ili se tih istraga plaše, žele stvoriti atmosferu da institucije ove države ne rade svoj posao temeljem zakona, nego temeljem političkih odluka, političke volje, što apsolutno odbacujem i mislim da to nitko ozbiljan neće doživjeti na način na koji se to pokušava plasirati.

Postoji li još ikakva bojazan da se nešto može poremetiti do kraja pregovora, nešto oko datuma?

Ne, ja mislim da je stvar došla u sigurnu zonu, moramo biti strpljivi, ne smijemo biti nervozni. Očekujemo da Komisija odradi svoj posao, da pripremi nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta, nakon toga da ih zemlje članmice prihvate i tamo negdje oko Europskog vijeća, znači 23. i 24. lipnja, očekujemo pozitivne vijesti.

Građani gube povjerenje u Europsku uniju, euroskepticizam raste. kako ćete ih uvjeriti da na referendumu ne zaokruže 'Ne'.

I to isto nije točno. Evo zadnje istraživanje koje smo napravili upravo ovih dana pokazuje da je potpora ulasku u EU ponovno na onoj razini na kojoj je bila i prije presude.

No, ima i istraživanja koja pokazuju suprotno?

Pa, evo zadnje koje smo vidjeli pokazuje da je značajna potpora i mi radimo u Ministarstvu vanjskih poslova svaki mjesec istraživanja koja pokazuju stabilnu potporu koja dosta nadilazi 50 posto, koliko je potrebno za prolazak referenduma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene