Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan štednje

U EU se štedi šest puta više od Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolaze dani kad se neće pitati za cijenu i kad će se kartice mahnito peglati. No na svjetski dan štednje nije loše malo zastati i prisjetiti se koliko smo uštedjeli za crne dane. Statistika govori - nedovoljno.

Sitniš koji ispadne iz tatinog džepa, dio je džeparca koji Ela čuva za ostvarenje svojih malih želja. 'Prvu kasicu prasicu sam dobila prošlog Božića i uspijevam dosta štedjeti', rekla je sedmogodišnja Ela. Kako raspolagati novcem Ela uči od roditelja. Kasica je, kaže mama Lidija, idealan način da djeca nauče paziti na novac. 'Važno je da nauči raspolagati sa nekom količinom novca koju je uštedjela, da nema prevelike želje, da zna da može raspolagati sa tim novcem', kaže Mama Lidija. Hrvati trenutačno u bankama čuvaju sto sedamdeset šest i pol milijardi kuna. No ta bi brojka mogla, i trebala biti, mnogo veća.

Pročitajte i ovo Ilustracija kako do novca ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom... Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode

Nama su oči gladne i onda tu uzimamo kreditne kartice, onda kupujemo i živimo mjesec dana kao kraljevi. I to je ono što nije dobro. Od štednje ništa, i apsolutno nas ne zanima. Da rješimo svoje minuse i svoje kredite dižemo novi kredit i opet ulazimo u dubiozu i tu nema kraja. To je priča bez kraja', rekao je Ivica Marić iz Udruge potrošača Štednja. Najveći dio štednje u bankama čini novac građana, nešto više od 127 milijardi kuna. U prosjeku svaki Hrvat u banci čuva oko 30 tisuća kuna. I guverner Željko Rohatinski preporučio je štednju. Ulaganje u štednju, između ostaloga, potiče i povoljnije kreditiranje. Stoga i štednja u bankama ima itekakvu važnost na ekonomsko stanje u zemlji. Bez obzira na porast štednje, ona je u Hrvatskoj po stanovniku još uvijek višestruko niža nego u europskim zemljama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene