Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umirovljeni zastupnici privilegirani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednje dvije godine mirovine saborskih zastupnika skočile su za gotovo 1.000 kuna, a prosječnim građanima jedva 200.

Da apsurd bude veći, saborski zastupnik koji, primjerice, ima 55 godina, svoju će mirovinu zaraditi za samo dvije godine i jedan dan, dok jedan akademik treba raditi cijeli život i to za znatno manji iznos.

Pročitajte i ovo Broj osvojenih mandata na parlamentarnim izborima konačni rezultati izbora Objavljena imena svih zastupnika koji su izabrani u Sabor: Jedan je sjedio u njemu i 1990. Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice

Političari, saborski zastupnici, ministri - danas su se baš svi 'nacrtali' na 80. rođendanu kipara Dušana Džamonje.

No, prije nekoliko godina kreatori zakona o mirovinama očito nisu razmišljali jer akademik koji je Hrvatskoj poklonio tko zna koliko izložbi, danas ima mizernih 3.900 kuna mirovine.

'Naravno da je malo. Nije to za usporedbu. Osim toga, umjetnički rad se ne može platiti, umjetnički angažman je toliko velik da se ne da uspoređivati', kaže Dušan Džamoja, akademski kipar.

I ne da. Ali, isplati se. Primjerice, dok jedan običan građanin prima ni 2 tisuće kuna mirovine, saborski zastupnik ima od 9 do 13. Obični će se građanin za to naraditi 40 godina, a saborskom zastupniku sa 55 godina dovoljno je da u klupi provede 2 godine i 1 dan. U zadnje dvije godine mirovina im je skočila za gotovo 1.000 kuna.

'Ovakav sustav zastupničkih mirovina kakav postoji u Hrvatskoj ne postoji nigdje, nigdje nije tako izdašan i mora se promijeniti, kaže Gordana Grbić iz SDP-a.

Iako se čini da je u životu teško postići više od titule akademika, klupa saborskog zastupnika ipak je udobnija, a uz niz povlastica, i unosnija.

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene