454317
454317
454317
454317
454317

Pacijenti u Hrvatskoj nisu ravnopravni. Jeste li i vi među njima?

  • , 21.10.2016., 08:46
  • Autor:
  • komentara

Godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva održan je u četvrtak u Šibeniku, na kojemu je upozoreno na premali broj reumatologa, kao i na neravnopravnost oboljelih u raznim dijelovima zemlje.

 
 
 
 
Liječnik (Ilustracija: Thinkstock)
Liječnik (Ilustracija: Thinkstock)

Hrvatska ima desetke tisuća oboljelih od upalnih reumatskih bolesti i svega 47 licenciranih reumatologa, istaknuto je na otvorenju godišnjeg kongresa Hrvatskog reumatološkog društva, te je upozoreno da bi svi pacijenti u Hrvatskoj trebali biti ravnopravni i imati jednak pristup terapiji, no to sada nije slučaj. 

Uz premali broj reumatologa, problem su i skučeni bolnički limiti iz kojih se u prvoj godini liječenja financiraju terapije, upozorio je reumatolog Branimir Anić koji je otvorio 18. kongres Hrvatskog reumatološkog društva u čijem radu do nedjelje sudjeluje 250 domaćih i nekoliko međunarodno priznatih stručnjaka iz Slovenije, Austrije i Njemačke.

Anić je iznio primjer Danske, po broju stanovnika slične Hrvatskoj, koja ima oko 180 reumalotoga, Slovačke koja ih ima 160, te Češke s 374 reumatologa.

Dokazano je da su stope bolovanja zbog reumatskih bolesti dvostruko veće, a trajanja bolovanja dvostruko dulja u onim područjima u kojima nema reumatologa, no cijela Slavonija ima šest reumatologa, Dubrovnik nema niti jednog, kao ni gradovi na sjeverozapadu zemlje poput Čakovca, Varaždina, Koprivnice, Bjelovara. U zagrebačkim KBC-ima liste čekanja su velike i u prosjeku se na prvi pregled čeka šest mjeseci, istaknuto je na skupu posvećenom liječenju boli reumatskih bolesnika i pedijatrijskoj reumatologiji.

Procjenjuje se da oko 40.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od reumatoidnog artritisa, koji skraćuju radni vijek i život za desetak godina, onesposobljavaju oboljelog i uzrokuju dugotrajna bolovanja.

U Hrvatskoj su već desetak godina registrirani novi lijekovi, a s kojima oboljeli više nisu ovisni o tuđoj pomoći, radno su aktivni, ne trpe bolove i normalno žive, no mogu ih propisivati samo reumatolozi kojih u nekim dijelovima zemlje uopće nema. Zbog bolničkih limita i malog broja specijalista, ova zdravstvena skrb svim građanima nije jednako dostupna, upozoreno je na skupu.

U sklopu 18. kongresa Hrvatskog reumatološkog društva bit će organizirane posebne edukativne sekcije posvećene muskuloskeletnom ultrazvuku te mladim reumatolozima.

Na stručnom skupu sudjeluju i udruge medicinskih sestara i tehničara te fizioterapeuta, a uključena je i udruga bolesnika. Tijekom kongresa održat će se tradicionalni Reumatlon – utrka namijenjena podizanju razine osviještenosti o reumatskim bolestima, u kojoj mogu sudjelovati svi sudionici kongresa.

Ove će godine po prvi put u utrci sudjelovati i najmlađi reumatski bolesnici na Mini-reumatolonu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se