Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedica turizma

U Dubrovniku gotovo nemoguće naći stan: Studenti i obitelji s više djece u problemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge turističke gradove muči pitanje stanova za dugoročni najam, jer ponuda i potražnja u turizmu diktiraju svoje. Najveći problem je u Dubrovniku, kako za studente tako i mlade obitelji. Studentski dom neće biti gotov još dvije godine, a stanova ili nema ili su preskupi.

Već od svibnja pa do polovice listopada studentima u Dubrovniku gotovo je nemoguće naći smještaj - turistička sezona diktira svoje.

Pročitajte i ovo Zagreb Stambena politika Kako do stana u Hrvatskoj? Oni tvrde da imaju plan za siguran krov nad glavom Najmoderniji studentski dom u RH - 5 Luksuz za studente Bio je pomoćna ambulanta za oboljele od korone, a sad postaje najmoderniji studentski dom: Imat će disko, fitness, podzemnu garažu...

Jedino rješenje za studente je izgradnja studentskog doma koja opet kasni zbog problema s javnom nabavom, neće biti gotov još dvije godine.

Projekt je vrijedan 185 milijuna kuna, a dom bi trebao imati 500 soba.

"Vjerujemo da ćemo to do konca te iste 2018./2019. primiti prve studente jer nema razvoja sveučilišta bez gradnje studentskog doma", kaže Marko Potrebica, direktor SC-a.

Probleme s najmom sve češće imaju i obitelji s više djece, malo je adekvatnih stanova, a cijene su previsoke.

"Nitko ne želi čuti za djecu ili mi kažu da se do 01.05.  moram iseliti. Ako ne, onda je stanarina 4000 kuna plus režije, što je malo previše", govori Nikolina Dombik.

Cijene stanova u okolnim općinama gotovo su se izjednačile s onima u gradu što je u posljednje dvije godine stvorilo još veće probleme. Zato iz grada najavljuju gradnju POS-ovih stanova po dubrovačkom modelu.

"Radi se o 100-120 stanova, otprilike površine 60-70 metara četvornih, dvosobni stanovi za višečlane obitelji koji će moći po jednoj maloj cijeni otkupiti te stanove", kaže Orlanda Tokić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Stanovi bi, uvjeravaju iz grada, trebali biti gotovi već krajem iduće godine, to bi trebalo olakšati problem stambenog zbrinjavanja u Dubrovniku.

Problem sa smještajem usko je povezan i s nedostakom radne snage na jugu.

Dugročan plan zapravo ne postoji, konstantno se spominje kako nedostaje radnika - od konobara, kuhara pa do liječnika i kako bi trebalo povećati uvozne kvote, no nitko ne govori gdje će ti ljudi živjeti s obziromna situaciju.

Investicije se planiraju, novi hoteli se grade dok radna snaga i smještaj to jednostavno ne prate.

Ovi problemi su posljedica velikog tustičkog razvoja. Sve je veći broj stanova koji idu u dnevni najam kako u Zagrebu, tako i u Splitu. Vlasnici nekretnina okrenuli su se turizmu jer na taj način na svojim stanovima mogu zaraditi višestruko više nego od dugoročnog najma.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene