445864
445864
445864
445864
445864

U dubrovačku luku Gruž uplovila 14. najveća jahta na svijetu

  • , 07.08.2016., 22:08
  • Autor:
  • komentara

U dubrovačkoj luci Gruž u nedjelju je usidrena superjahta ''Katara'' duga 125 metara, u vlasništvu katarskog šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija.

 
 
 
 
Jahta Katara (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Jahta Katara (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Katara' je izgrađena 2010. godine u njemačkome brodogradilištu 'Lurssen', a trenutno je 14. najveća jahta na svijetu. Plovi pod katarskom zastavom, a ime je dobila po prvom i najstarijem imenu poluotoka na kojem je Katar smješten.

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani,
danas 63-godišnjak, član je vladajuće katarske obitelji Al Thani, a on osobno bio je emir države Katar od 1995. do 2013. godine.

Prema izvještajima internacionalnih medija, njegovo bogatstvo procjenjuje se na 2,5 milijardi dolara, na vlast je došao mirnim pučem na emirskom dvoru 1995. godine.

Tijekom njegove osamnaestgodišnje vladavine katarska proizvodnja tekućeg plina porasla je na 77 milijuna tona, a za njegove vladavine nekoliko je sportskih i diplomatskih događaja održano u Kataru. Također, njemu se pripisuje i dobivanje Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Šeik Hamad osnovao je Qatar Investment Authority (QIA), koja je do 2013. godine uložila preko 100 milijardi dolara diljem svijeta, među ostalim i u zračnu luku Heathrow, lanac robnih kuća Harrods, nogometni klub Paris Saint-Germain, Volkswagen, Siemens, Royal Dutch Shell itd.

Vlast je u lipnju 2013. godine predao svom tada 33-godišnjem sinu Tamimu bin Hamad Al Thaniju. Šeik Hamad, koji je posjetio Dubrovnik prošle godine, ima tri žene i 24 djece, od kojih 11 sinova i 13 kćeri. (Hina) 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se