Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREKRASNA 'KATARA'

U dubrovačku luku Gruž uplovila 14. najveća jahta na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dubrovačkoj luci Gruž u nedjelju je usidrena superjahta ''Katara'' duga 125 metara, u vlasništvu katarskog šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija.

Katara' je izgrađena 2010. godine u njemačkome brodogradilištu 'Lurssen', a trenutno je 14. najveća jahta na svijetu. Plovi pod katarskom zastavom, a ime je dobila po prvom i najstarijem imenu poluotoka na kojem je Katar smješten.

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani,
danas 63-godišnjak, član je vladajuće katarske obitelji Al Thani, a on osobno bio je emir države Katar od 1995. do 2013. godine.

Prema izvještajima internacionalnih medija, njegovo bogatstvo procjenjuje se na 2,5 milijardi dolara, na vlast je došao mirnim pučem na emirskom dvoru 1995. godine.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Tijekom njegove osamnaestgodišnje vladavine katarska proizvodnja tekućeg plina porasla je na 77 milijuna tona, a za njegove vladavine nekoliko je sportskih i diplomatskih događaja održano u Kataru. Također, njemu se pripisuje i dobivanje Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Šeik Hamad osnovao je Qatar Investment Authority (QIA), koja je do 2013. godine uložila preko 100 milijardi dolara diljem svijeta, među ostalim i u zračnu luku Heathrow, lanac robnih kuća Harrods, nogometni klub Paris Saint-Germain, Volkswagen, Siemens, Royal Dutch Shell itd.

Vlast je u lipnju 2013. godine predao svom tada 33-godišnjem sinu Tamimu bin Hamad Al Thaniju. Šeik Hamad, koji je posjetio Dubrovnik prošle godine, ima tri žene i 24 djece, od kojih 11 sinova i 13 kćeri. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene