Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O investicijama i projektima

Vrdoljak za Dnevnik Nove TV: Ništa nije zapelo, radi se punom parom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Na pitanje trebaju li vlast i oporba sjesti za stol i napokon se dogovoriti oko ključnih pitanja ministar Vrdoljak je rekao kako ključna pitanja nisu toliko otvorena. 'Svi znamo da se trebamo dogovoriti i da je vlast dovoljno jaka i čvrsta da provede ono što nam jesu ciljevi. Mislim da tu ni oporba nema što bitno osporavati, nego eventualno pomoći ako može'.

Pročitajte i ovo Promjenjivo oblačno vrijeme Od utorka nove oborine Nastavlja se prevrtljivo vrijeme: U nekim krajevima se za vikend očekuje i snijeg Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske"

O investicijama

Na pitanje jesu li se možda ishitrili s obećavanjem investicija, a kojih i dalje nema Vrdoljak je kazao: 'Ne, nije ništa zapelo. Radi se punom parom. Možda ide sporije nego bih ja želio. Nismo uspjeli u svibnju prikazati ono što smo željeli napraviti, ali napravit ćemo to u lipnju ili rujnu. Ali da se radi punom parom i da pokušavamo pokrenuti sve što je stajalo ili išlo negativno u zadnjih 4-5 to i činimo'.

>> Ako ne možete do stana, država će vam ga iznajmiti za 3,6 eura po kvadratu!

O projektu obnove fasada

'Ništa nije zapelo u projektu obnove fasada. To je novina na hrvatskom tržištu i treba nekoliko mjeseci duže da se počne raditi nego nešto što je već uhodano. Ali sa novim stvarima trebamo krenuti i mi to činimo. Je li to 15 dana prije ili poslije... Taj projekt neće stati nego će sigurno ići', kazao je Vrdoljak.

O projektu subvencija za prodaju stanova

Na pitanje hoće li toga biti još Vrdoljak je kazao kako će možda biti nagodinu. 'Ove godine smo budžete ispunili i pojačali koliko je proračun dozvoljavao. Planirali smo 10 milijuna kuna pa smo nakon toga, zbog velikog interesa povećali za još 5 milijuna. To je nažalost vrlo brzo puklo i mi sada na drugačije načine idemo regulirati tržište nekretnina. Jedan od njih je subvencija kamate, a druga POS'.

O POS-u

Na pitanje zašto tvrdi da je to najbolji model Vrdoljak je rekao da ima jako puno razloga. 'Oživjeli smo ga, promijenili smo i Zakon o POS-u, trenutno se gradi na 7 lokacija. 400 stanova u vrijednosti 190 milijuna kuna je u izgradnji. U Puli smo prije mjesec dana postavili kamen temeljac za stanove koji su 900 eura po kvadratnom metru. Današnja gradilišta u Makarskoj i Opatiji, sutra u Umagu, preksutra u Šibeniku, Zagrebu i Splitu pokazuju da postoji prostor na tržištu'.

O dobivanju natječaja za posao

Na pitanje po kojim kriterijima poslovi dobivaju tvrtke u POS-u, natječaji za izgradnju POS-ovih stanova te nije li zaposlena stalno jedna te ista tvrtka koju se često povezuje s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem Vrdoljak je kazao kako to nije istina. 'Poslovi se dobijaju na javnim natječajima kao i svaki drugi posao. A na natječaju pobijedi onaj koji je najjeftiniji i najpovoljniji. Ja za radove koji su sada bili otvoreni ne znam tko je dobijao ugovore. U ponedjeljak smo u Umagu, ne znam uopće koja je tvrtka dobila na javnom natječaju, ali povezivati to s prvim potpredsjednikom... Mislim da ste malo pretjerali i da je stvarno malo previše neozbiljnosti u vašem poslu', kazao je Vrdoljak.

O projektu jeftinog najma i kupnje stanova za mlade

'Volio bih da tim ljudima damo nešto više, možda čak i nešto što ne postoji ni u nekim europskim zemljama. Moja je velika želja bila da napravimo projekt gdje ljudi plaćaju nižu cijenu najma stanova i da im to ulazi u otkup stanova, kao nrp. stanovi na leasing. Ali moramo pronaći izvore financiranja takvog programa. Ja se nadam da ćemo u drugoj polovini godine ispregovarati s financijskim institucijama sve što trebamo da odradimo taj posao i da postoji program koji ljudima daje danas jeftini najam, a sutra i otkup istog stana'.

Još o investicijama...

Na pitanje hoće li se smatrati osobno odgovornim ako ne bude investicija u četvrtom kvartalu kako što je rekao neki dan na sastanku u HUP-u ministar je rekao kako Vlada može uspjeti samo kao cjelokupna Vlada.

'Ova Vlada može uspjeti samo ako sva ministarstva uspiju i tako isto i moje. Investicije se ne mogu pokrenuti niti samo iz mojeg niti iz bilo kojeg drugog pojedinačnog ministarstva. Razlog našem optimizmu je jednostavan: Osigurali smo formalno-pravni okvir, osigurali smo projektne dokumentacije, osigurali smo i financijska sredstva koja nisu bila osigurana i sad javni sektor mora početi trošiti novac'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene