Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Građanski rat u Siriji

Vojnici napadnuti u Damasku vratili se u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski vojnici koji su napadnuti u sirijskom glavnom gradu Damasku vratili su se u četvrtak navečer u Hrvatsku.

Naime, skupina hrvatskih mirovnjaka koja je u četvrtak ujutro odletjela prema Damasku u mirovnu misiju na Golanskoj visoravni 'zaglavila' je u zračnoj luci u čijoj se blizini vode borbe. Druga grupa je ranije u istom danu napadnuta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Slika nije dostupna drama u siriji Eksplozija busa u Damasku: 13 ljudi poginulo i najmanje troje ozlijeđeno

Kolona vozila s pripadnicima hrvatskog i austrijskog kontingenta vojnika iz UN-ove mirovne misije na Golanskoj visoravni (UNDOF) napadnuta je u četvrtak oko 15 sati po lokalnom vremenu u blizini aerodroma u glavnom gradu Sirije Damasku. Zasad nije službeno izviješteno tko je i čime na njih pucao, ali se neslužbeno doznaje kako su vatru na njih najvjerojatnije otvorili lokalni seljaci.

>> VIDEO Trenutak u kojem su sirijski pobunjenici raketom oborili vojni helikopter

Kako je izvijestilo hrvatsko Ministarstvo obrane, u napadu su ranjena četvorica austrijskih vojnika i svi su izvan životne opasnosti, dok od hrvatskih vojnika, inače pripadnika devetog hrvatskog kontingenta u UNDOF-u, ozlijeđen nije nitko. Konvoj je bio na putu s Golanske visoravni prema aerodromu u Damasku, odakle su mirovnjaci u večernjim satima poletjeti za Zagreb, odnosno Beč.

Napadnuti hrvatski mirovnjaci: Nije bilo ugodno, ali nije bilo ni panike

Hrvatski mirovnjaci u Zagreb su sjetjeli iza ponoći te su nam rekli kako se napad dogodio u gotovo pola minute, ali da, iako događaj nije bio ugodan, nije bilo straha i panike. Predviđeno je da prenoće na aerodromu nakon čega će sutra otići svojim kućama. Doznajemo i da će hrvatski mirovnjaci biti poslani na medicinsku kontrolu.

U četvrtak je, inače, za Damask odletio i dio desetog hrvatskog kontingenta u sklopu misije UNDOF. Prema odluci njihova zapovjednika, zbog sigurnosne situacije na aerodromu će ostati barem do jutra.

Inoć je sirijska vojska jugoistočno od Damaska, posebice duž autoceste prema međunarodnoj zračnoj luci, pokrenula veliku ofenzivu, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Osim prema aerodromu, ofenziva je usmjerena i na rubna područja Damaska, osobito Harastu i Dumu u istočnoj Guti, jer je cilj snaga predsjednika Bašara al-Asada zadržavanje kontrole nad glavnim gradom i potpuni povrat nadzora nad područjem od osam kilometara oko grada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene