Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici se razišli

U Brodosplit stigli radni inspektori, provjeravaju dokumentaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Brodosplit je danas stigla inspekcija rada kako bi provela nadzor dokumentacija nakon prošlotjednih masovnih suspenzija s kojim je suočen dio radnika.

Inspekcija rada danas je došla u Brodosplit provesti nadzor dokumentacije, a inspektor je predložio da svoje izjave o događajima u škveru mogu dati i radnici koji prosvjeduju, izvijestio je stotinjak prosvjednika ispred ulaznih vrata predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezakonita mjera? Radnici Brodosplita opet pred ulazom u tvrtku: 'O suspenziji su nas obavijestili SMS porukama' Slika nije dostupna Sporno više odredbi U Brodosplit stigle Mrsićeve primjedbe na ugovore o radu

>> Radnici Brodosplita opet pred ulazom u tvrtku: 'O suspenziji su nas obavijestili SMS porukama'

Na Matijaševićev poziv, nakon spoznaje da inspekcija provodi nadzor dokumentacije u Brodosplitu, okupljeni su se radnici poslijepodne razišli i najavili da će se sutra ujutro ponovno okupiti ispred ulaza.

'Zvao me šef inspekcije rada koja obavlja nadzor u Brodosplitu. Traže svu papirnatu dokumentaciju o postupanjima poslodavca', rekao je Matijašević izvješćujući prosvjednike o razgovoru sa šefom inspekcije rada. Pritom je podsjetio da su sindikati danas zbog pokretanja disciplinskog postupka protiv dijela radnika zatražili inspekcijski nadzor u Brodosplitu.

'Taj disciplinski postupak je po nama nezakonit', ustvrdio je Matijašević.

Kako je rekao, inspekcijski nadzor će 'potrajati' te će pet-šest radnika u nazočnosti svojih sindikalnih povjerenika moći dati iskaz inspekciji. Skupina prosvjednika će sutra ujutro inspekciji dati iskaz o zbivanjima u Brodosplitu, a u toj su skupini i predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić te povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić.

Napominjući nekoliko puta kako sindikati smatraju da je poslodavac, predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak postupio protuzakonito, Matijašević je istaknuo kako se traži da mu se, uz pokretanje prekršajnog postupka, 'naloži obustava disciplinskog postupka i vraćanje svih radnika na posao'.

'To bi onda značilo da vrijeme koje radnici nisu radili jer im nije omogućen rad mora biti plaćeno kao da su radili', dodao je Matijašević.

Nazočne radnike Matijašević je pitao tko je od njih u petak dobio pisanu odluku o disciplinskom postupku, a oni su mu jednoglasno odgovorili: 'Nitko.'

Nekoliko je puta ponovio kako su događaji u prošli petak predmet nadzora inspekcije rada pošto je tog dana skupini radnika onemogućen ulazak na posao.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio je kako će skupina radnika i njihovi sindikalni predstavnici 'sutra inspekciji reći istinu jer je ono što se dogodilo nezakonito'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene