Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada policajac smije pucati

U bolnici nije moguće ispaliti hitac upozorenja u zrak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je dala potporu kolegi, a slično kažu i u sindikatu. Dodaju da je iza napadača bila pacijentica koju je medicinsko osoblje u zadnji trenutak uspjelo izvesti iz prostorije prije pucnja. U Hrvatskoj je bilo nekoliko slučajeva da su policajci pucali u samoobrani, a evo podsjetnika ne neke od najpoznatijih.

U zatvorenom prostoru, kao što je bolnica, nemoguće je ispaliti hitac upozorenja u zrak. Prema pravilniku, prije pucnja, prvi povik mora biti 'Stoj! Policija!', a drugi 'Stoj! Pucat ću!' U posljednje dvije godine, u više od 7 tisuća navrata, policajci su upotrijebili silu. 44 puta pritom, koristili su vatreno oružje. Od svih tih slučajeva, 12 puta djelovali su neopravdano.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

>> Interna istraga: Policajac je opravdano pucao na napadača

Najpoznatiji je slučaj u Svetoj Klari s početka prosinca 2005. Nakon oružane pljačke pošte, u razmjeni vatre s policijom, ubijena su dvojica pljačkaša. I tada kao i danas, MUP-ova unutarnja kontrola, zaključila je kako je smrtonosni policijski pucanj, bio opravdan. Temeljni policajci na psihijatrijski pregled idu svakih 5 godina. Specijalci svake dvije. U iznimnim slučajevima, kao što je ovaj, mogu biti pozvani na izvanredni pregled. Suspenzije nema dok se ne pokrene stegovni postupak. U ovome ga slučaju neće biti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene