Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Društveno odgovorini

Studenti FER-a: 'Nudimo firmama da kupe robota od nas, ali da ga doniraju školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvorica svježe diplomirana studenta FER-a izradili su robota u kojeg bi se svatko vrlo lako mogao zaljubiti.

Zagrebački ljubitelji inovacija došli su na svoje. U Boćarskom domu otvorena je 13. po redu ARCA koja ove godine nudi više od 200 inovacija. Četvorica svježe diplomirana studenta FER-a izradili su robota u kojeg bi se svatko vrlo lako mogao zaljubiti.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Nagrađeni FER-ovci - 4 Sati rada urodili su plodom Tim zagrebačkog fakulteta pobijedio na prestižnom natjecanju: Otkrili o kakvoj inovaciji je riječ

'Mi imamo jednu društveno odgovornu stranu projekta gdje nudimo firmama da kupe robota od nas, ali ne za sebe nego da ga doniraju hrvatskim školama. I mogu reći da smo već prikupili nekoliko desetaka takvih donacija', rekao je Vlatko Klabučar.

Na izložbi povodom 'Dana inovacija' predstavljeno je više od 300 primjeraka najnovije tehnologije korištene za ratovanje.

Zaradu će pak potražiti preko Interneta. 'Takvi projekti su već na platformama bili prodavani u nekoliko tisuća primjeraka, stoga mislim da ćemo moć barem stotinu robota prodati preko Interneta za početak', dodaje Vlatko.

S prodajom problema nemaju u tvrtki Šestan Busch, hrvatskom proizvođaču kaciga i vojne opreme. 'Kacige naše plasiramo u preko 60 zemalja svijeta, mi smo sada proizveli i isporučili preko milijun i pol tisuća kaciga u svijet', objasnio je Alojz Šestan, direktor tvrtke Šestan Busch.

Njihov najnoviji izum, kacigu namijenjenu turistima i gorskoj službi spašavanja, isprobao je i ministar Gordan Maras. 'Jedino kad se penješ gore na planinu, svaki gram zna bit težak', rekao je Maras. 'Ono što moramo napraviti je izdvajati više u budućnosti za istraživanje i razvoj i više to povezati sa tržištem', dodao je.

Već dugo to čeka velik dio onih koji su svoje izume izložili u zagrebačkom boćarskom domu.

U Boćarskom domu najviše je radova hrvatskih inovatora, a s obzirom na njihove uspjehe posljednjih godina, više se ne pitamo hoće li, već koji će prvi - oduševiti svijet. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene