Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučenje zarobljenika

U BiH za ratne zločine optužena dvojica Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je kako je podignulo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana koji se po različitim osnovama terete da su počinili ratne zločine tijekom sukoba u BiH.

Optužnice su podignute protiv Pere Vincetića, ratnog zapovjednika bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja je bila smještena u Orašju, te protiv Marijana Kozine, bivšeg pripadnika posebne postrojbe HVO-a 'Vitezovi' iz Viteza.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

Kako se objašnjava u priopćenju Tužiteljstva BiH, Vincetić je optužen za mučenje i ubojstva civila na području Orašja od svibnja 1992. do lipnja 1993.

Također se navodi kako je Vincetić osobno sudjelovao u brutalnu mučenju i usmrćivanju više civila srpske nacionalnosti. Nekima od žrtava su bušene uši, odsijecani prsti te su mučeni strujom, premlaćivani i ponižavani.

Zatvorenici odvođeni na kopanje rovova

U optužnici se navodi da je Vincetić izravno nadzirao zatočeničke objekte i da je znao ili je mogao znati za svakodnevna zlostavljanja, a ništa nije učinio da to spriječi i kazni počinitelje.

On je, kako se navodi, pomagao da pripadnici drugih postrojba HVO-a odvode zatvorenike na kopanje rovova, gdje su neki poginuli.

Za Marijana Kozinu stoji kako je zajedno s još dvojicom pripadnika HVO-a ubio pet članova bošnjačke obitelji iz Viteza kako bi se domogao njihova stana u tom gradu.

Po podatcima Tužiteljstva BiH, Kozina ima prebivalište u Grubišnu Polju u Hrvatskoj, a Vincetić je u bijegu te je do sada mijenjao identitet koristeći se imenima Victor Demarco i Marco Vidović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene