Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez rješenja za granicu

Cerar: "Presuda se mora poštovati"; Plenković: "Za nas je 29. prosinca dan kao i svaki drugi"

Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) Foto: Pixell Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) - 2 Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) - 2 Foto: Pixell Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) - 3 Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) - 3 Foto: Pixell Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Pixell) - 1 Galerija 1/5 >>
U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Miro Cerar razgovarali su danas o graničnim prijeporima i kako ih riješiti. Nakon više od dva sata do dogovora nisu došli: Slovenija i dalje inzistira na provođenju arbitražne presude, dok je Plenković rekao da je hrvatska strana ponudila pravni okvir za rješenje problema granice.

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom prvi je izašao za govornicu.

"Drago mi je da smo kao dvije prijateljske zemlje, dva prijateljska naroda imali prigodu snažno naglasiti koliko toga povezuje Hrvatsku i Sloveniju koje kroz povijest nisu imale pravoga problema niti pravoga sukoba. To je važno podcrtati, da se radi o dvije države koje su saveznici u okviru NATO-a i partneri u EU-u, koje žele razgovorom rješavati otvorena pitanja", kazao je.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Rekao je da su razgovarali o graničnom pitanju.

"Hrvatska je slovenskoj strani sugerirala pravni okvir koji bi mogao biti temelj za pronalaženje rješenja i prihvatljivoj granici na kopnu i na moru. Kada se realno pogleda, postoji visok stupanj usuglašenosti kako bi granica trebala izgledati", istaknuo je Plenković i dodao da hrvatska strana želi da se dijalog nastavi i da se izbjegavaju bilo kakvi jednostrani potezi koji bi mogli dovesti do sukoba.

Cerar: "Arbitražna presuda obvezujuća je za obje zemlje"

Međutim, slovenski premijer Miro Cerar ponovio je da je jedino rješenje poštivanje arbitražne presude.

"29. prosinca istječe rok za provedbu Arbitražnog sporazuma. Razumijem stav premijera Plenkovića iako se s njim ne mogu složiti. Slovenija apsolutno poštuje presudu i smatra da je nedjeljiva i obvezujuća za obje države. Jedini pravni put je bio put preko Arbitražnog sporazuma. Poštovanje vladavine prava je civilizacijska norma i temeljna vrijednost EU", istaknuo je Cerar.

Rekao je da će Slovenija paziti da ne bude incidenata i da odnosi na granicama budu normalni. 

"Slovenija će gdje može odluku provesti sama, a gdje treba odrediti crtu, tražit će dogovor s Hrvatskom", kazao je Cerar. Slovenija smatra da je na moru sve odlučeno i da dvije zemlje moraju samo provoditi jurisdikciju, dok će se na kopnu granica morati iscrtati.

Naglasio je da se stajališta dviju strana nisu približila na ovom sastanku, iako poštuje mišljenje hrvatskog premijera.

Plenković je odgovorio da je za Hrvatsku 29. prosinca "dan kao i svaki drugi" te da bi se presuda primjenjivala na nju trebaju pristati obje strane i da to jasno u njoj piše.

"Hrvatska se ne osjeća vezanom ovom presudom. Znate svi zašto je Hrvatska u ljeto 2015. izašla iz arbitražnog procesa - jer je arbitraža bila kontaminirana. No važno je da se kroz dijalog i razumijevanje pozicija možemo približiti konačnom rješenju pitanja granice", istaknuo je Plenković.

Kao primjer suradnje naveo je dogovor da se ide u obnovu pet graničnih prijelaza: Kaštela i Dragonje, Obreža i Božakova.

Pravni okvir rješenja koji je predložila Hrvatska

Na pitanje o tome kakav su pravni okvir ponudili Sloveniji, Plenković je pojasnio:

"Ideja je Hrvatske, kako bi približili stajališta, da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi se odnosi na kopnenu granicu, morsku granicu, režim plovidbe hrvatskim vodama van Savudrijske vale, formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim aspektima granice i peto kako bi taj sporazum kada bi se završio bio ratificiran u oba parlamenta."

Odgovarajući na pitanje što je najveći uspjeh današnjeg sastanka, Plenković je rekao: "To dobronamjeran, dobrosusjedski i europski pristup koji imamo u našem odnosu. Miro je tu da zastupa stajališta Slovenije, a ja Hrvatske. Kad je riječ o granici, suglasni smo na 90 posto pa i više. Postoje elementi s kojima niti jedna stana ne može biti spremna za provedbu odluke koja za nas nije obvezujuća. Poruka današnjeg sastanka je da vodimo dijalog, da smo identificirali pitanja gdje se ne slažemo i gdje postoji prostor za približavanje stajališta. To je za mene najvažniji pozitivni aspekt današnjeg dijaloga."

Cerar je rekao da je današnji dijalog bio vrlo otvoren.

"Uložio sam zadnji napor da uvjerim predsjednika hrvatske vlade da je jedino rješenje implementacija arbitražne presude. Mislim da je dobro da svi jasno vide kakve su naše pozicije, da je Slovenija država dijaloga i da poštuje međunarodno pravo", istaknuo je Cerar.

Tužba Slovenije? "To ovisi o potezima Hrvatske"

Na pitanje novinara o najavi tužbe slovenskog ministra vanjskih poslova protiv Hrvatske Europskom sudu, Cerar je rekao da neimplementacija arbitražne odluke znači kršenje međunarodnog i europskog prava. U tom kontekstu proučavaju i mogućnosti primjene pravnih sredstava, a ako dođe vrijeme slovenska Vlada će o tome donijeti odluku. "To ovisi o potezima Hrvatske", rekao je Cerar. 

Plenković je na isto pitanje odgovorio spominjući razlog zbog kojeg je Hrvatska napustila arbitražu. "Nije Hrvatska iz tog procesa izašla jer joj se nije dalo sudjelovati u tom procesu, nego iz razloga kojeg je vrlo temeljito obrazložila. Zato tužba na Europskom sudu nije put kojim bi bilo dobro poći u budućnosti. Mislimo da za njega u ovom trenutku nema ni pravnog temelja", rekao je Plenković, naglašavajući da je za provedbu sporazuma potrebna suglasnost obje zemlje.

"Smatram da smo, nakon detaljnih razgovora, vjerojatno puno bliže nalaženju konačnog rješenja o granici nego ikada prije. Ali za to nam je potrebna određena doza fleksibilnosti i jedne i druge strane. I tu moramo pokazati zrelost", zaključio je Plenković. 

Upozorenje Cerarovih partnera

Andrej Plenković u ponedjeljak je, uoči sastanka, naglasio kako dvije zemlje sada trebaju naći srednji put oko rješavanja graničnog spora te dodao kako je stav Hrvatske da u ovom trenutku Zagreb i Ljubljana trebaju kontinuirani razgovor, dijalog, suradnju bez tenzija, bez jednostranih poteza i bez incidenata. Trebamo se približiti "zajedničkom nazivniku oko kojeg se možemo složiti", kazao je.

Miru Cerara njegovi su koalicijski partneri - predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan i vođa Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, obojica i potpredsjednici vlade - upozorili na oprez i potrebu da na sastanku inzistira na implementaciji arbitražne odluke.

Cerar je u Zagreb trebao doći još 27. rujna, ali je otkazao posjet pošto je Plenković u govoru pred Općom skupštinom kazao da Hrvatska ne priznaje kontaminiranu arbitražnu odluku o granici.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene