Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najsigurniji dio prometnog sustava, ali...

'U autoškole treba uvesti učenje vožnje autocestom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vožnja u krivom smjeru na autocesti sve je češći slučaj. Posljednji vozač koji je ušao na izlaz Demerje Zagreb, a zatim se u krivom smjeru vratio na autocestu prema Lučkom čudom je prošao bez posljedica. No, što je to što zbunjuje vozače na Demerju?

Autoceste su najsigurniji dio prometnog sustava, kažu stručnjaci. Građene su po svjetskim standardima. Bez obzira na to, svaki izlaz ili ulaz na autocestu može biti kritičan. To najviše ovisi o samim vozačima. 'Prometna signalizacija je izvedena po propisu, međutim, na kritičnim mjestima, ulascima i izlascima, prvenstveno zbog nedovoljno dobre kulture, a i nedostatka iskustva na nekim mjestima, može doći do zbunjivanja vozača', kaže prometni stručnjak Željko Marušić.

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta" Orkanska bura Stanje Autocesta Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila, zbog orkanske bure prekinute brojne trajektne linije

'Odmah zatvoriti promet'

Marušić smatra da bi pri polaganja vozačkog ispita dio testa obavetno morala biti vožnja autocestom U posljednjih mjesec dana čak su se četiri takva slučaja dogodila. Tri vozača vozila su u suprotnom smjeru na dionici Dugopolje - Zagvozd. Jedan je uzrokovao tešku nesreću. Dvije su osobe poginule. Prije nekoliko dana na izlazu Demerje opet ista pogreška. Vozač se u krivom smjeru s izlaza vraćao na autocestu prema Lučkom. Ovaj put reagiralo se odmah. 'Treba odmah zatvoriti sav promet na autocesti, obavijestiti sve vozače da se uklone s autoceste, zatvoriti ulaze na autocestu i krenuti u potjeru za vozačem kako bi ga se što prije zaustavilo', kaže Marušić.

U autoškolama se ne uči vožnja autocestom

Na postupke i strategiju zaustavljanja vozača koji voze u krivom smjeru još se navikavaju i nadležne institucije. Dok kod nas takve pojave postaju gotovo svakodnevne, u Austriji i Njemačkoj, napominju stručnjaci, vozači ni ne pomišljaju prijeći preko linije. 'Kod nas se u autoškolama praktički ne uči vožnja autocestom, mi u program moramo uvesti obuke, a i kod polaganja vozačkog ispita vozači bi dio tog testa trebali proći na autocesti', smatra Marušić.

Dionica Dugopolje-Zagvozd prva u redu

A problem je i to što su autoceste kod nas novost, dok vani one postoje desetljećima. Kritična mjesta, sasvim sigurno, zahtijevat će i dodatnu signalizaciju. Dionica Dugopolje-Zagvozd čeka prva u redu.

Jeste li se kad zbunili na izlascima ili ulascima na našim autocestama?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene