Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagorec uhićen pred sinom, očekuje se izručenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinoć oko 20 sati Specijalne jedinice, Cobre, austrijske policije upale su u bečki stan umirovljenog generala Vladimira Zagorca i privele ga. Prema navodima Zagorčevog odvjetnika Zvonimira Hodaka general je uhićen pred vlastitim 4-godišnjim sinom.

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra obrane bio je pred istražnim sucem i kako neslužbeno doznajemo već je odlučeno da se krene u postupak izručenja Hrvatskoj.

'Uhićen je pri izlasku iz stana s 4-godišnjim sinom. Kao u filmu specijalci su ga oteli pred djetetom, a da apsurd bude veći u postupku zbog otmice njegovog starijeg sina on je sam postao osumnjičenik. Obično se na izručenje čeka oko tjedan dana, ali kako je riječ o iznimno osjetljivom trenutku za Austriju, u kojoj su izbori, pa će Vlada koja je sada na vlasti u ponedjeljak već biti tehnička, za pretpostaviti je kako će do izručenja doći prije ponedjeljka', kaže Hodak. Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beč je pažljiviji Austrija donijela odluku koja se odnosi na sve građane, Italija promijenila uvjete za ulazak u zemlju Slika nije dostupna Mediji o Zagorcu: Njegova je povijest kao priča špijunskog trilera

Hodak dodaje kako se ovako naglu odluku za izručenjem od strane Austrije može smatrati političkom.

'Možda je netko nazvao ministricu pravosuđa i zamolio je da požuri s privođenjem postupka kraju', dodaje Hodak ne želeći navesti na koga sumnja.

Napomenuo je samo kako je predsjednik Stjepan Mesić u nekoliko navrata pokretao postupke protiv generala Zagorca, ali nijedan nije urodio plodom, pa Hodak smatra kako će na isti način završiti i ovaj postupak.

Umirovljenog generala Vladimira Zagorca Hrvatska traži zbog zloporabe ovlasti i pronevjere 5 milijuna dolara.

'Gospodin Zagorec je u istražnom zatvoru i bit će izručen Hrvatskoj', rekao je austrijskoj novinskoj agenciji APA-i glasnogovornik Gerhard Jarosch.

Radi se samo o 'tehničkim modalitetima' izručenja, kazao je.

Pozivajući se na izvore bliske Zagorčevoj obitelji, agencija APA piše kako je Zagorec uhićen zbog opasnosti od bijega.

Zagorčeva braniteljica Elisabet Rech je njegovo uhićenje označila kao 'apsolutno nerazumljivo'. Kazala je kako njezin branjenik nikad nije pokazao da namjerava pobjeći te da je uvijek surađivao s vlastima.

Nije mogla 'isključiti' brzo izručenje Hrvatskoj koje Zagreb traži.

Prema Hodakovim riječima Rech je nakon Zagorčevog uhićenja smjela sa svojim branjenikom provesti samo nekoliko minuta za vrijeme kojih su se uspjeli dogovoriti samo o tehnikalijama, stvarima koje su mu potrebne i porukama za obitelj.

Hrvatska još nije službeno obaviještena o Zagorčevu izručenju

'Još nismo dobili službenu potvrdu, nisti smo za uhićene znali unaprijed, ali je to bilo za očekivati obzirom da su sve pravne mogućnosti iscrpljene, pa je ovo bio jedini mogući ishod', kaže ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Potvrdila je kako nije poznat datum kada bi moglo započeti suđenje u Hrvatskoj budući da je proces protiv generala Zagorca još uvijek u fazi istrage.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec kazao je da o Zagorčevu uhićenju policija zasad ima samo neslužbene informacije te je objasnio da Austriju na slanje službene obavijesti ne obvezuju nikakvi rokovi.

'Uhićenje potvrđuje da se radi dobar posao', kratko je prokomentirala glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. No, kako Hrvatska o uhićenju još nije službeno obaviještena, kazala je da se ne može reći kada bi Zagorec mogao biti izručen Hrvatskoj.

>> Zemaljski sud potvrdio odluku o izručenju Zagorca!

>> Zagorčeva obrana traži ponovno suđenje u Beču

Tijekom rata u Hrvatskoj Zagorec je bio nadležan za opskrbu oružja Hrvatske vojske, a Hrvatska ga optužuje da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo na pet milijuna američkih dolara namijenjenih za kupnju oružja.

Zagorec, koji već osam godina živi u Austriji, uhićen je u Beču u ožujku 2007. na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe, ali je položivši milijun eura jamčevine nakon nekoliko dana pušten na slobodu.

U dugom pravnom postupku od tada su tri austrijske sudske instance odlučile da se Zagorec može izručiti Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene