Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ina Mol

U arbitraži u Washingtonu, videovezom svjedoči bivši premijer Ivo Sanader

Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr)
Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska nije odustala od plana kupnje dionica Ine. Dok Banski dvori još proučavaju ponude financijskih savjetnika za pregovore s Mađarima - idućih nekoliko dana sve oči bit će uprte u sud u Washingtonu na kojem MOL traži milijarde kuna odštete. Svjedoči bivši premijer Ivo Sanader.

Ivo Sanader neće se sresti "oči u oči" s arbitrima u Washingtonu - gdje se vodi spor kojeg su Mađari pokrenuli zbog kršenja ugovora o plinskom biznisu. No, svjedočit će i to, kako doznajemo, putem videoveze iz zagrebačkog ureda Svjetske banke. Saslušat će ga za desetak dana - 8. ožujka.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Traži naknadu štete Hrvatska podnijela tužbu protiv MOL-a!

Hrvatska strana završila je sa svojim svjedocima. Na redu su mađarski. "Bit će ispitan čitav niz svjedoka to je točno, međutim, s obzirom na činjenicu da ovakvi postupci nisu javni, imena kao i njihov sadržaj neće biti dostupan", rekao je Tomislav Ćorić, ministar energetike.

Informacije o svjedocima, ali i prihvaćenim dokazima cure na kapaljku. Rijetki javno žele govoriti o slučaju u kojem MOL traži nekoliko milijardi kuna odštete.

"Ja sam svjedočio i na ovoj arbitraži u korist naše zemlje, naravno o pojedinostima ne mogu govoriti", kaže Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva.

Kao odgovor na ovu arbitražu, Milanovićeva vlada 2014., odgovorila je protutužbom. Učinili su to nakon nepravomoćne presude Sanaderu da je za mito predao upravljačka prava u Ini Mađarima.

Ukinuta je na Ustavnom sudu, i time izbila glavni argument iz hrvatskog zahtjeva - tada u rukama bivšeg HNS-ovog ministra. "Vjerujem da ćemo ovdje dokazati da je nefer postupcima MOL doveo Hrvatsku u nezavidan položaj i da ćemo to uspjeti dokazati na sudu", kaže Vrdoljak.

Nakon jedne izgubljene presude - s drugom su u Vladi puno oprezniji. "Hrvatska strana i hrvatska Vlada ulažu sve moguće napore da snagom argumenata što je moguće više ostvarimo bolju poziciju da konačno taj ishod bude pozitiva za nas", kaže Ćorić. Spominjala se i mogućnost nagodbe. No, stručnjaci nisu optimistični. Odluka koja bi mogla prevagnuti i na stranu MOL - a, očekuje se do kraja godine.

"Zahtjev je u milijardama, a hoće li biti usvojene, sve ili dio, pa i manje od toga, a ako presuda bude nepovoljna za Hrvatsku to će biti priličan teret", rekao je Miljenko Giunio iz Saveza udruga pravnika gospodarstva.

Uz koji Vlada nosi i teret otkupa dionica Ine od Mola. Još nije odabran savjetnik koji treba preporučiti kojim novcem i kako pregovarati s Mađarima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene