Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovački sud poslao priopćenje

U 2102. riješeno 10,98 posto više predmeta nego što je zaprimljeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovački sud u Zagrebu reagirao je priopćenjem u povodu, kako navode, neistinitih i netočnih navoda iznesenih u medijima o radu i učinkovitosti toga suda i njegovih sudaca.

U priopćenju ističu da je Sud tijekom 2012. riješio 10,98 posto više predmeta nego što ih je zaprimio, a prosjek trajanja postupka u toj godini je devet mjeseci i sedam dana.

Navode da Trgovački sud u Zagrebu na dan 25. srpnja 2013. godine 'u rješavanju' ima 27.221 spisa. Uvidom u statističke podatke suda, koji su također dostavljeni Visokom trgovačkom sudu i Ministarstvu pravosuđa, utvrđeno je da je Sud tijekom 2012. ukupno zaprimio 71.067 predmeta, a da je tijekom 2012. ukupno riješeno 78.877 predmeta iz svih kalendarskih godina.

Pročitajte i ovo Pogleda iz zraka na požar u Osijeku - 10 istraga je u tijeku Oglasila se osječka tvrtka u čijem je skladištu buknuo golemi požar: "Ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost..." Uhićen ubojica - 2 Stiglo priopćenje Oglasila se osječka policija: "Nije bilo zataškavanja, dostavili smo sve što smo prikupili"

>>Linić uzvraća sucu: 'Ovo rješenje optužuje izvršnu vlast da se bavi kriminalom'

U vezi s tvrdnjom u medijima o dugotrajnosti postupaka koji se vode pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, naglašavaju da je prosjek trajanja postupka u 2012. godini devet (9) mjeseci i sedam (7) dana.

Također navode da su Okvirna mjerila sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu za 2012. ispunjena u prosjeku 125,03 posto. Napominju da je Okvirna mjerila za rad sudaca donio ministar pravosuđa na temelju odredbe čl. 72. Zakona o sudovima.

>>Udruga hrvatskih sudaca osudila Linićevo 'obrušavanje' na trgovačkog suca

Uvidom u statističke podatke Suda za prvih šest (6) mjeseci 2013. godine, utvrđeno je da je taj sud u navedenom razdoblju zaprimio 34.128 predmeta, a riješio ukupno 32.164 predmeta.

Vezano za navode iznesene u medijima, za korištenje godišnjeg odmora, napominjemo da svaki službenik i namještenik suda, kao i državni dužnosnici, sukladno odredbama zakona i Kolektivnog ugovora imaju pravo na korištenje godišnjeg odmora kako zakon i ugovor propisuju. Uvidom u evidencije Trgovačkog suda utvrđeno je da na današnji dan pravo na korištenje godišnjeg odmora koristi 12 od ukupno 58 sudaca.

'Trgovački sud u Zagrebu, zahvaljujući svojim sucima, sudskim savjetnicima te službenicima i namještenicima, temeljito i odgovorno obavlja djelokrug poslova koji mu je Zakonom o sudovima povjeren u rad', zaključuje se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica Trgovačkog suda u Zagrebu Anita Brlas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene