Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNA 2016.

GODINA PRISILNIH POLITIČKIH MIROVINA Promijenili smo 3 vlade i čak 5 čelnika stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ova 2016. mnoge je političare prisilno umirovila. U 365 dana promijenili smo najmanje pet čelnika političkih stranaka, među njima Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Bila je to godina i s čak tri vlade u Banskim dvorima.

Politička zvijezda u ovo doba prošle godine bio je Tihomir Orešković. Spremni su raditi, najavljivao je, ali nisu dugo radili jer je bila to burna godina. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Rekao bih da je to u, u demokratskom smislu, jedna poučna godina. Prvo, vidjelo se da vlada stručnjaka ne može funkcionirati, da najveći stručnjaci za politiku trebaju biti političari", kaže Tihomir Cipek, politički analitičar.

No, HDZ-ovci se nisu pokazali stručnima u akciji preslagivanja. Srušili su vlastitu vladu. A i Tomislav Karamarko je, pod pritiskom Mosta i afere konzultantica, morao otići.

Rješenje su našli u Andreju Plenkoviću koji u stranci nije imao protukandidata. Tada je rekao da je fokusiran na izbornu pobjedu HDZ-a, što je i ostvario. Zbog poraza je otišao glavni politički rival, Zoran Milanović koji je osam godina vodio SDP. 

Ta je stranka novog šefa našla, između osmero kandidata, u Davoru Bernardiću. Profesor Cipek Bernardiću i Plenkoviću daje pozitivnu ocjenu.

"Rekao bih da su to ljudi pomirenja, demokracija je umijeće mogućeg. Cilj je svakog demorakratskog procesa da se konflikti riješe mirnim putem", kaže Cipek.

Hoće li mira biti i nakon lokalnih izbora? "Naravno da će biti nezadovoljnika, ali vodstvo jako dobro kontrolira svoje stranke. Na koncu, oni su nedavno postali predsjednici stranke", kaže Cipek.

I u HNS-u promjena, nakon Vesne Pusić - Ivan Vrdoljak. Nema mira ni u HSS-u, koji od ožujka vodi Krešo Beljak.

Nakon izbornog debakla ostavke u HSP-u Ante Starčević. Mirno plovi samo Most. Svoje izbore odgodili su za iduću godinu, a promjena na čelu stranke vjerojatno neće biti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene