Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smije ostati samo na riječima

'U 17 godina nije se poduzelo ništa po pitanju ratnih zločina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek održali će u Kući ljudskih prava konferenciju za novinare na kojoj su upozoriti na nužnost nastavka kaznenog procesuiranja ratnih zločina počinjenih u tijeku i nakon vojno-redarstvene akcije 'Oluja'.

Iz triju udruga podsjećaju da u Hrvatskoj još nema niti jedne pravomoćne presude za ratne zločine u tijeku i nakon 'Oluje' te da civilne žrtve rata nisu dočekale ispriku niti ostvarile pravo na naknadu štete.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRILIKA ZA BUDUĆNOST Teršelič: ''Ovaj rat je i zajednički neuspjeh svih nas. U Europi ponovno nismo znali graditi mir'' Slika nije dostupna SLIKA BUDUĆNOSTI Božičević: ''U školama nas se uči o ratovima, ne o miru, ali mir ćemo morati naučiti graditi ako želimo preživjeti''

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava rekao je kako presuda izaziva osjećaj frustriranosti koji s vremenom prelazi u mržnju te kako će to biti izvor budućih sukoba. Pozdravio je i najave premijera Milanovića i predsjednika Josipovića da se doista procesuiraju oni koji su odgovorni za zločine te kako se nada da to neće ostati samo na riječima. Istaknuo je i kako se u 17 godina nije napravilo ništa po tom pitanju.

>> Josipović: Hitno riješiti probleme civilnih žrtava rata!

Dodao je i kako smatra da se politika mora ograditi od izjava Franje Tuđmana o protjerivanju Srba. Komentirao je i poziv generala Gotovine Srbima da se vrate u Hrvatsku. 'Drago mi je da je snašao hrabrosti da i u pobjedi bude velikodušan', rekao je Pusić.

Vesna Terščelič iz Documente rekla je kako je DORH-u dugo trebalo da se uhvati procesuiranja optuženih za zločine u Domovinskom ratu, ali kako se i oni vjerojatno nalaze pod različitim pritiscima.

Spomenula je i slučaj suđenja za zločin u Gruborima na čije je ročište predsjednik sudskog vijeća prekinuo kada je čuo za oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču, vjerojatno iz osjećaja osobnog veselja. Rekla je da se tako ne smijemo ponašati u tim slučajevima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene