Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnička vlada

PRVA SJEDNICA NAKON IZBORA 'Ovih dana jako puno se spominju reforme pa bi htio barem nešto reći o ovom izvješću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Vlade Republike Hrvatske održana je u Banskim dvorima, a s 10 točaka na dnevnom redu trajala je vrlo kratko.

Na prvoj sjednici nakon parlamentarnih izbora tehnička Vlada Zorana Milanovića je u četvrtak donijela odluku o odobravanju još gotovo 19 milijuna kuna za podmirenje troškova nastalih zbrinjavanjem migranata.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Ministarstvu unutarnjih poslova iz proračunske je zalihe tako odobreno 11,6 milijuna kuna, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje gotovo 3 milijuna kuna, a Robnim zalihama 4,4 milijuna kuna, za troškove prijevoza i trošarina na energente za gorivo za prijevoz migranata.

Na dnevnom redu Vlade bilo je i izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi i posebnih preporuka Vijeća za države članice. Predstavljajući ga potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je kako se "ovih dana jako puno spominju reforme pa bi htio barem nešto reći o tom izvješću, s obzirom da je u njemu navedeno čitav niz stvari koje su izvršene u potpunosti u nekoliko ključnih područja".

Riječ je, kazao je, o reformama provedenima u cilju smanjenja deficita i zaustavljanja rasta javnog duga, učinkovitosti mirovinskog sustava, smanjenja fiskalnih rizika u zdravstvenom sustavu, reforme sustava socijalnih naknada, poboljšanja funkcioniranja javne uprave i javnih poduzeća, poput odluke o izboru uprava javnih poduzeća samo putem javnih natječaja, smanjenja parafiskalnih nameta u prilog jačanju poslovne klime i dr.

KOLIKO DUGO OVO MOŽE TRAJATI Krećemo li putem neslavnih rekordera?

"Prema tome radimo reforme, u skladu sa svim onim što smo uskladili s Europskom komisijom i taj proces će se sigurno nastaviti i u narednom razdoblju", dodao je Grčić.

Vlada je i Lučkoj upravi Rijeka dala suglasnost za ugovaranje posla projektiranja rekonstrukcije željezničkog kolodvora Rijeka Brajdica i kontejnerskog terminala Brajdica u luci Rijeka. Ukupna vrijednost posla je 35,5 milijuna eura. Za sufinanciranje će biti osigurana bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda od 30,2 milijuna eura. Projekt se neće financirati iz državnog proračuna već ostalih prihoda Lučke uprave Rijeka.

Projekt predviđa rekonstrukciju željezničke stanice Rijeka-Brajdica i izgradnju intermodalnog terminala za ukrcaj i iskrcaj vagona, te predstavlja unaprjeđenje željezničke infrastrukture koja povezuje riječku luku s glavnim koridorima transeuropske prometne mreže.

Hrvatskim cestama je, pak, Vlada odobrila izmjenu Plana građenja i održavanja državnih cesta za 2015. godinu,, kojima se ukupna ulaganja i troškovi umanjuju za 201,4 milijuna kuna u odnosu na prvotni plan i sada iznosi 2,46 milijardi kuna. Izmjenama je predviđeno smanjenje ukupnih ulaganja za 50,6 milijuna kuna te smanjenje troškova za 150,8 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene