Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda krajem godine

Tužiteljstvu istječe rok za dokazivanje krivnje generalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rok za razradu alternativnih oblika krivnje generala Gotovine i Markača tužiteljima istječe danas.

Obrana tvrdi da takva odluka suda vjerojatno znači kako zapravo ni Žalbeno vijeće ne vjeruje o tezi zločinačkog pothvata, zbog kojeg su generali i nepravomoćno osuđeni. Zato su do sada i trebali naći drugi način utvrđivanja kaznene odgovornosti. Pravomoćnu presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču možemo očekivati već krajem ove godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ignorirali 12 međunarodnih eksperata Haški sud odlučio: Odbačen zahtjev za prijateljem suda Slika nije dostupna Novi podnesak Obrana Gotovine traži prihvaćanje 25 novih dokaza

>> Gotovinina obrana traži uvođenje novih pet dokaza

Podnesak bi se trebao baviti time 'da li bilo koji od preostalih zaključaka prvostupanjskog vijeća ispunjavaju pravne kriterije tih alternativnih oblika odgovornosti', napisali su žalbeni suci u nalogu od 20. srpnja.

Istaknuli su da nalog tužiteljima ni na koji način ne predstavlja izražavanje stajališta žalbenih sudaca o bilo kojem aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala, nepravomoćno osuđenih prošle godine zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Srba iz tzv. Krajine u ljeto 1995.

Vijeće je do 31. kolovoza dalo rok obrani Gotovine i Markača da odgovore na podneske tužitelja o alternativnoj odgovornosti.

Podsjetimo, general Ante Gotovina osuđen je na 24 godine zatvora. Proglašen je krivim po gotovo svim točkama optužnice. General Ivan Čermak oslobođen je po svim točkama optužnice, dok je general Mladen Markač oslobođen za optužbu za nečovječna djela, a u obzir mu je uzeto zdravstveno stanje kao olakšavajuća okolnost. Osuđen je na kaznu od 18 godina zatvora.(Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene