Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haški sud

Tužiteljstvo se oglasilo o presudi šestorci, kažu da Hrvatska mora "pravdi privesti još visokorangiranih časnika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Haškog suda zadovoljno je presudom u predmetu Prlić i drugi jer je žalbeno vijeće u najvažnijim aspektima potvrdilo osuđujuće presude i kaže da Hrvatska treba procesuirati druge odgovorne za zločine u BiH, priopćilo je tužilaštvo u srijedu.

Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izricanjem posljednje presude završio 24-godišnje postojanje zasjenjen samoubojstvom u sudnici Slobodana Praljka, jednog od šestorice. Tužiteljstvo u priopćenju niti jednom riječju ne spominje šokantno Praljkovo samoubojstvo usred sudnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju bivšeg predsjednika Mesić zbog prijetnji dobio zaštitu, na optužbe odgovara: "Svjedok ne smije biti ni na čijoj strani'' Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a Grabar-Kitarović: "Hrvatska poštuje presude Haškog suda, unatoč nekim neslaganjima"

"Šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim dužnosnicima Republike Hrvatske, bili (su) ključni sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima", piše tužiteljstvo.

"U najvažnijim aspektima" žalbeno vijeće potvrdilo je osuđujuće presude izrečene na prvostupanjskom sudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, navodi se u priopćenju za medije.

"Dijelili su zajednički cilj da preuzmu kontrolu nad teritorijom u Bosni i Hercegovini (...) prisilnim raseljavanjem desetina hiljada bosanskih Muslimana, kako bi omogućili ujedinjenje hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", navodi se.

"Taj zločinački plan proveden je etničkim čišćenjem bosanskih Muslimana" od siječnja 1993. do travnja 1994., piše tužiteljstvo i nabraja općine.

Navodi da su operacije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uključivale "rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo" i "masovna hapšenja i zatvaranja hiljada muslimanskih civila" te "počinjenja mnogih drugih zločina".

Tužiteljstvo smatra da je žalbeno vijeće potvrdilo da je "cilj kampanje zločina koju je HVO provodio nad civilnim stanovništvom" bilo "širenje terora među muslimanskim stanovništvom istočnog Mostara" .

"Presuda je potvrdila da je postojao međunarodni oružani sukob zato što je Hrvatska imala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio široko rasprostranjene zločine", piše tužiteljstvo.

U predmetu Prlić i drugi "te su optužbe dokazane", navodi tužiteljstvo i optužuje tadašnje vodstvo Hrvatske.

"Hrvatska je razriješila dužnosti časnike Hrvatske vojske kako bi zapovijedali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u Bosnu i Hercegovinu kako bi direktno sudjelovale u sukobu", navodi se.

"Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Raspravnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg čelništva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i Janka Bobetka, visokog generala Hrvatske vojske, dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske muslimane i doprinijeli ostvarivanju tog cilja", priopćeno je.

Tužiteljstvo smatra i poziva odgovorne dužnosnike da promiču "prihvaćanje tih činjenica kao osnove za pomirenje".

Tužiteljstvo kaže da "veći broj visoko i srednje rangiranih dužnosnika i zapovjednika još uvijek mora biti priveden pravdi za te zločine".

"Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu", piše tužiteljstvo i očekuje da Državnog odvjetništva Republike Hrvatske "hitno procesuira te slučajeve".

Hrvatske vlasti tužiteljstvo ICTY-ja poziva "da dozvole da pravosudni proces krene naprijed neovisno i nepristrano, što uključuje i omogućavanje regionalne pravne suradnje". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene