Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalbeni postupak za Medački džep

Tužiteljstvo traži veću kaznu za Norca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Vrhovnom sudu danas je počeo žalbeni postupak na nepravomoćnu presudu kojom je general Rahim Ademi oslobođen, a general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Medačkom džepu 1993.

Za predmet Ademi-Norac predviđena je petodnevna javna sjednica (16.-20. studenoga) na kojoj će se preispitati žalbe obrane i tužiteljstva te cjelokupni prvostupanjski postupak. Predsjednica sudskog vijeća Vrhovnog suda je Lidija Grubić Radaković, a sudac izvjestitelj Zdenko Konjić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu Slika nije dostupna Počelo iznošenje završnih riječi obrane generala Ademija

Prvog dana žalbenog postupka čitala se nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda iz svibnja prošle godine te obrana Ademija koji je oslobođen po svim točkama optužnice. Do kraja tjedan očekuje se čitanje obrane Norca, iznošenje cjelokupnog dokaznog postupka te odgovor obrana na žalbu tužiteljstva koje traži veću kaznu za Norca te ukidanje oslobađajućeg dijela presude i vraćanje na ponovno suđenje. Na presudu se žalio i Norac kojega, nakon što je prošlog tjedna otkazao punomoć jednom od svojih branitelja Željku Olujiću, zastupa pulski odvjetnik Vlatko Nuić. Oni traže ukidanje osuđujuće presude i ponavljanje suđenja.

Norac već služi 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na gospićkom području 1991. Ako mu Vrhovni sud potvrdi presudu u slučaju Medački džep može tražiti da mu se odredi jedinstvena zatvorska kazna za ta dva slučaja. Sud se u tom slučaju, po Kaznenom zakonu, mora držati pravila da jedinstvena zatvorska kazna mora biti veća od svake pojedinačne utvrđene kazne, ali ne smije dosegnuti njihov zbroj. U Norčevu slučaju to znači da bi mu kazna morala biti veća od 12 godina, na koliko je osuđen za zločine na gospićkom području, ali manja od 19 godina koliki je zbroj dviju kazni.

>> Mirko Norac otkazao zastupanje odvjetniku Olujiću

Nakon jednogodišnjeg postupka sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Marina Mrčele presudilo je da Ademi nije kriv za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, dok je Norca osudilo po dvije točke optužnice na po pet godina zatvora, odnosno jedinstvenu kaznu od sedam godina. Po zakonu važećem 1993. kazna je mogla iznositi najmanje pet, a najviše 20 godina zatvora. Obojicu se teretilo po zapovjednoj odgovornosti, a ne kao neposredne izvršitelje zločina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene