Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tužiteljstvo šuti o postupku protiv Brajše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu danas nisu željeli potvrditi ni opovrgnuti nagađanje tiska da će do kraja siječnja protiv bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše pokrenuti kaznene postupke zbog zloporabe položaja i utaje poreza.

Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar u priopćenju za javnost kratko je navela da tužiteljstvo zajedno s policijom i poreznom upravom provodi kriminalističku obradu u slučaju Caritas te da će po završetku obrade javnost izvijestiti o državnoodvjetničkoj odluci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronevjerila 5,7 milijuna kuna Brajša proglašena krivom i kažnjena s 11 mjeseci zatvora Slika nije dostupna Optužnica Jelena Brajša utajila 5,7 milijuna kuna

"Slijedom navedenoga za sada nismo u mogućnosti odgovarati na pitanja o postupku koji je u tijeku", stoji u priopćenju državne odvjetnice.

Zagrebačko tužiteljstvo je predistragu protiv Brajše pokrenulo
početkom srpnja 2005., nakon napisa u tisku o njezinom navodnom nezakonitom stjecanju imovine od strane. Krajem lipnja prošle godine tužiteljstvo je zaprimilo izvješće Porezne uprave koja je otkrila nepravilnosti u poslovanju Caritasa, pa je od policije i poreznika zatražilo dodatni nadzor, no o rezultatima nadzora u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu za sada ne žele govoriti.

U ožujku prošle godine Kaptol je objavio da je vizitacija u Caritasu utvrdila propuste u financijskom i knjigovodstvenom poslovanju, ali ne i pronevjere. Vizitaciju je osam mjeseci ranije, nakon izbijanja afere o zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici, naložio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Po pisanju Jutarnjeg lista, policija i poreznici su utvrdili da je od 2001. do 2004. s Caritasovih deviznih i kunskih računa podignuto oko 11,5 milijuna kuna za koje se ne zna na što su potrošeni. 

List piše kako je Brajša kao dugogodišnja ravnateljica Caritasa bila jedina ovlaštena za raspolaganje financijama i dizanje novaca, pa će se protiv nje podići kaznena prijava za zloporabu položaja. Uz to, navodno joj slijedi i prijava zbog utaje pet milijuna kuna poreza i doprinosa za zaposlenike.

U jeku afere oko seksualnog zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici, kardinal Bozanić je Brajšu u kolovozu 2005. razriješio dužnosti zbog, kako je tada rečeno, zdravstvenih razloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene