Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se Brammertz

'Tužiteljstvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude generalima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u petak pobjegao od novinara izbjegavši komentirati oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz oglasio se priopćenjem.

Tužiteljstvo je, kaže, razočarano ishodom presude, ali će je poštovati u skladu s međunarodnim kaznenim pravom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brammertz o presudi generalima Revizija presude Gotovini teoretski moguća, ali vjerojatnost nije velika Slika nije dostupna Ogovor Brammertzu Pusić oštra: Tužiteljstvo nije kompetentno donositi presude

Kao i u svim predmetima, ako potrebni uvjeti budu ispunjeni, tužiteljstvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude. Također, napominje Brammertz u priopćenju, tužiteljstvo će sve podatke koji su skupljeni dati na raspolaganje pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo kazneno gonjenje zločina počinjenih u vezi s Olujom.

>> Del Ponte: Nevjerojatno! Srbi ovu presudu ne mogu prihvatiti!

>> Mišetić prijavljuje Del Ponte švicarskoj odvjetničkoj komori

Vjerujemo da će pravosudne vlasti u Hrvatskoj biti dorasle svojim obavezama, ističe se u priopćenju. Tužiteljstvo S. Brammertza ističe dalje kako su suprotna mišljenja dvojce sudaca ukazala na brojna pitanja koja proizlaze iz drugostupanjske presude.

Pitanja koja su pažnju izazvala i izvan Haaga odnose se na osiguravanje dosljednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, ocjenjivanje ukupnosti dokaza u spisu i iskazivanje primjerenog poštovanja činjeničnim nalazima raspravnog vijeća. Važno je da se o tim pitanjima razmisli, a nadamo se da će, konačno, to biti katalizator za dalje jačanje sistema međunarodne pravde, zaključuje Brammertz u priopćenju. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene