457141
457141
457141
457141
457141

''Brojni osumnjičeni za ratne zločine nedostupni, potrebna bolja suradnja''

  • , 15.11.2016., 12:18
  • Autor:
  • komentara

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine otvoren je velik broj slučajeva ratnih zločina čiji su počinitelji izvan te zemlje, a problem u njihovu procesuiranju je nedostatak regionalne suradnje, ocjena je glavne bosanskohercegovačke tužiteljice Gordane Tadić što ju je u utorak prenijela i glavnom tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergeu Brammertzu.

 
 
 
 
Serge Brammertz (Foto: AFP)
Serge Brammertz (Foto: AFP)

Tadić i Brammertz sastali su se u Sarajevu, gdje je glavni haški tužitelj boravio u sklopu redovita posjeta čiji je cilj priprema izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji s državama regije.

Nakon sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, iz Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je na dnevnom redu bila rasprava o procesuiranju i rješavanju predmeta ratnih zločina.

Tužiteljica Tadić prenijela je Brammertzu kako su u državnom tužiteljstvu BiH otvorili veliki broj takvih predmeta koji su u različitim fazama obrade, navodi se u priopćenju. Sve to provodi se sukladno državnoj strategiji rada na predmetima ratnih zločina.

"Tadić je istaknula kako postoje poteškoće u procesuiranju određenih predmeta zbog otežane regionalne suradnje kada je riječ o osumnjičenima i optuženima koji se nalaze izvan BiH. Tužiteljstvo BiH poduzima intenzivne napore da u suradnji s tužiteljstvima u regiji dođe do procesuiranja tih predmeta", navedeno je u priopćenju.

Istaknuto je kako je Brammertz dao poporu takvim nastojanjima.

Tadić i Brammertz dogovorili su nastavak intenzivne suradnje Tužiteljstva BiH i haškog tužiteljstva s ciljem borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina i osiguranja pravde za žrtve, objavljeno je nakon sarajevskog sastanka. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se