Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorni za zločine

Tužitelji: Vrh Herceg-Bosne je imao punu kontrolu i vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženi čelnici Herceg-Bosne i HVO-a imali su stvarnu vlast i punu kontrolu tijekom rata u BiH početkom 90-ih te su stoga bili i odgovorni za zločine, ustvrdio je, drugog dana iznošenja završnih riječi tužitelj Kenneth Scott na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bosanskih Hrvata pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

'Oni su donosili odluke i izdavali zapovijedi', kazao je Scott, ističući da su dokazi pokazali da je vlada Herceg Bosne kojoj je na čelu bio Jadranko Prlić imala 'sve izvršne i zakonodavne ovlasti'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završne riječi Praljkova obrana: Hrvatska nije imala teritorijalne pretenzije Slika nije dostupna Suđenje Jadranku Prliću Karnavas haaškim tužiteljima: Služite se Prokrustovom posteljom!

'Prlić je bio u središtu te vlasti' i on je zajedno s predsjednikom HZ Herceg Bosne Matom Bobanom donosio sve odluke, kazao je Scott.

>> Završne riječi u Haagu: Tuđman na čelu zločinačkog pothvata

Osvrnuvši se na tezu obrane da Prlić nije imao niti ovlasti niti odgovornost koju mu tužiteljstvo pripisuje, tužitelj je poručio da 'dokazi tome jasno proturječe' i da je jasno da je bio jedan od glavnih protagonista i osoba koja je imala moć u svojim rukama.

Stvarnu moć i ovlasti bivšeg ministra obrane Brune Stojića, pak, kazao je Scott, pokazuju dokazi, izvodeći primjer kada je s predstavnicima Srba razgovarao o podjeli teritorija u BiH. Stojić pokušava prebaciti svoju odgovornost na Bobana, no stav je tužitelja da je Boban na Stojića delegirao svoje ovlasti, kazao je tužitelj.

Zločini počinjeni u Herceg-Bosni su bili sustavni

Odgovarajući na teze obrane da su stvarnu vlast u Herceg Bosni imali općinski stožeri HVO-a, a ne središnja vlast, Scott je poručio da 'to nije istina'. Dokazi su jasno pokazali da je vrh Herceg Bosne i HVO-a imao punu vlast, dodao je.

Zločini počinjeni u Herceg Bosni bili su sustavni na velikom području i trajali su toliko dugo da je jasno da se nije radilo o djelima pojedinaca koji su bili izvan kontrole, kaže Scott.

Scott je poručio da odsustvo pisanih tragova o nalozima za ubijanje i progon muslimana na području koje su vlasti Herceg-Bosne htjele staviti pod svoju kontrolu ne može biti dokaz jer povijest pokazuje da, primjerice, 'u doba nacizma ili aparthejda u JAR-u takvih naloga također nije bilo.'

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene