Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele saslušanje zbog Hypa

'Nismo zatražili da se Zagorca sasluša u Klagenfurtu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo u Klagenfurtu danas je pojasnilo da nisu postavili nikakav novi zahtjev nadležnim hrvatskim pravosudnim tijelima da se bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca sasluša u Klagenfurtu u okviru istrage o slučaju Hypo banke, a daljnje postupanje u okviru pravne pomoći odredit će dogovorno ministarstva pravosuđa Hrvatske i Austrije.

Glasnogovornik državnog odvjetništva, dr. Helmut Jamnig, kazao je da Državno odvjetništvo u Klagenfurtu želi saslušati Zagorca kao osumnjičenika u okviru istrage u slučaju koruške Hypo Alpe Adria banke, i to konkretno zbog sumnje na udruživanje u kriminalnu organizaciju. Zbog toga je državno odvjetništvo u Klagenfurtu prije nekoliko mjeseci preko ministarstva pravosuđa postavilo zahtjev za pravnom pomoći nadležnim pravosudnim institucijama u Hrvatskoj. U zahtjevu se tražilo saslušanje Zagorca - ili da se njega prebaci u Klagenfurt ili da nadležni predstavnici odvjetništva iz Klagenfurta dođu u Hrvatsku i budu nazočni saslušanju koje, po njihovom zahtjevu za pravnom pomoći, provodi nadležni hrvatski sudac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na redu su i ostale nekretnine Zagorec prodao vilu u Beču za 1,15 milijuna eura Slika nije dostupna Blokirano mu šest računa 'Bankari Hypa svjesno su odobravali prevelika financiranja Zagorcu'

>> 'Malo previše glorificiramo austrijsko pravosuđe, Zagorec neće u Austriju'

Nakon što su izvršene sve pripreme i oba ministarstva pravosuđa provjerila svu dokumentaciju, zakazan je termin u Zagrebu, kamo su prošlog ponedjeljka stigla dva državna odvjetnika, predstavnik policije i službeni prevoditelj iz Klagenfurta, ali saslušanje nije moglo biti provedeno iz formalnih razloga. Naime, pojasnio je Jamnig, u Hrvatskoj je, da bi se provelo takvo saslušanje po zahtjevu za pravnom pomoći potrebno sudsko rješenje iz Austrije o pokretanju istrage zbog sumnje na kriminalno udruživanje. A po austrijskom Zakonu o kaznenom postupku takvo rješenje ne postoji jer je pokretanje takve istrage isključivo u nadležnosti Državnog odvjetništva i ono donosi odluku o pokretanju istrage, pa prema tome ne postoji ni sudsko rješenje.

Nakon toga, rekao je Jamnig, austrijsko se izaslanstvo vratilo u Klagenfurt, i Državno odvjetništvo u Klagenfurtu nije dalje postavljalo nikakve nove zahtjeve u vezi saslušanja Zagorca, nego iščekuju da resorna ministarstva 'dogovore modalitete' ispunjavanja austrijskog zahtjeva za pravnom pomoći.

Austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu u okviru istrage poslovanja koruške Hypo banke istražuje i previsoke iznose kredita koje je banka odobravala Vladimiru Zagorcu, dijelom i bez osiguranja. Istraga je proširena zbog sumnje na kriminalno udruživanje, a uz ostale osumnjičeni su Vladimir Zagorec i bivši šef uprave Hypa Guenter Striedinger.

Striedinger je u priopćenju javnosti prošlog tjedna odbio da je sudjelovao u bilo kakvoj organizaciji sa Zagorcem, 'ni u kriminalnoj ni u organizaciji bilo koje vrste'. Odvjetnica Vladimira Zagorca Višnja Drenski-Lasan izjavila je za medije da hrvatskom pravosuđu nisu dostavljeni dokumenti iz kojih bi bilo razvidno što austrijsko državno odvjetništvo konkretno njenom klijentu stavlja na teret i na temelju čega je pokrenuta istraga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene