Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žene u Domovinskom ratu'

Tužba protiv Hrvatske: Dopustili su da silovatelji pobjegnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga 'Žene u Domovinskom ratu' najavila je da će tužiti državu jer je dopustila da silovatelj iz Vukovara pobjegne.

Hrvatsko pravosuđe dopustilo je da pobjegne D.I. (51), nepravomoćno osuđen za silovanje u okupiranom Vukovaru 1991., dok je drugi nepravomoćno osuđeni silovatelj R.I. (59) pobjegao odmah po podizanju optužnice.

Predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković je na konferenciji za novinare naglasila da se žrtva silovanja, kao i oni koji su pomagali žrtvi, osjećaju nesigurno i da se boje za svoj život zbog činjenice da su nepravomoćno osuđeni silovatelji na slobodi.

Podsjetila je da je suđenje dvojici nepravomoćno osuđenih silovatelja trajalo punih deset godina.

R.I., koji je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Vukovaru nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, pobjegao je odmah po podizanju optužnice, vjerojatno u Srbiju, a D.I. je to učinio dan nakon izricanja presude na suđenju u kojemu je aktivno sudjelovao, kazala je Slišković.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok

>> Matić: Na srbijanskoj strani još uvijek postoji otpor i nevjerica da su logori postojali

'Strašno je to što je dan kasnije boravio u Vukovaru, gdje je mogao nauditi žrtvi, a i nama koji smo joj pomagali. Jučer je organizirana predstava za javnost sa specijalcima i obijanjem vrata, ali bilo je već prekasno', rekla je Slišković.

Ustvrdila je da je D.I. sud napustio u ponedjeljak, tijekom stanke prije izricanja presude, ali da je taj i cijeli sljedeći dan proveo u Vukovaru i nije joj jasno zašto ga policija tada nije uhitila, s obzirom da je osuđen na pet i pol godina zatvora.

'Ovih dana dogovorit ćemo se detaljno s odvjetnikom, ali u svakom slučaju, ići ćemo s tužbom prema Republici Hrvatskoj', najavila je Slišković, koja ističe da dugo suđenje u ovom slučaju, kao i činjenica da je optuženima za silovanje omogućeno da se brane sa slobode, a jednom od njih da nakon izricanja presude pobjegne iz države dokazuje da institucije ne rade svoj posao.

Podsjetila je da je D.I. policajac pod suspenzijom, da je cijelo vrijeme primao polovicu plaće te da mu je odvjetnika osigurao Sindikat policije, dok je žrtva bila prepuštena sama sebi i pomoći udruge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene