Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sigurnost mladih na internetu

Tutorial za roditelje: 4 važna savjeta za sigurno surfanje vašeg djeteta

Važni savjeti za sigurno surfanje vašeg djeteta (Foto: NOVA TV Content Team)
Važni savjeti za sigurno surfanje vašeg djeteta (Foto: NOVA TV Content Team) NOVA TV Content Team
Aktualno Galerija +0 Važni savjeti za sigurno surfanje vašeg djeteta (Foto: NOVA TV Content Team) Galerija 1/1 >>
Jasno je da želju djeteta za otvaranjem profila na društvenim mrežama vjerojatno, kao roditelj, nećete moći ignorirati. Ulaskom u virtualni svijet važno ih je naučiti i odgovornostima, a tutorial otkriva kako se snaći i pomoći djetetu da pristupi sigurno i savjesno.

Za otvaranje profila na društvenim mrežama potrebno je imati najmanje 13 godina. Međutim, veliki broj djece želi postati dostupno na internetu i u mnogoj mlađoj dobi. Takava situacija izazov je i za roditelje koji se nastoje pobrinuti da njihova djeca u virtualni svijet pristupe odgovorno.

Kako postupiti ako dijete traži dozvolu za otvaranje profila na društvenim mrežama u mlađoj dobi?

Pročitajte i ovo Kako se zaštititi? (Foto: Thinkstock) U virtualnom svijetu Doznajte koje su najveće opasnosti koje djeci prijete na internetu i kako se od njih obraniti Slika nije dostupna EDUKACIJA UČENIKA I MENTORA Hrvatski Telekom predstavio Generaciju Next i donirao 700.000 kuna za STEM projekte

Psiholozi savjetuju da dopuštenje o ulasku njihove djece u virtualni svijet treba doći u trenutku koji ovisi o zrelosti djeteta. "Sve dok djeca ne razviju neku svijest o odgovornom ponašanju na internetu, mislim da se ne bi trebali koristiti takvim sadržajima. To je indiviualno, naravno, neko će dijete prije, a neko kasnije razumjeti o čemu se tu radi. Ali jako je bitno da roditelj to nadzire, da se upozna s opasnostima, pa kad dijete bude educirano, onda je u redu da se takav sadržaj počne koristiti", naglasila je Marta Šurmanović, psihologinja u Osnovnoj školi Vukovina.

Ključna stvar na koju školski psiholozi stavljaju naglasak jest edukacija i važnost otvorenog razgovora s djecom. To je, kažu, ključno kako bi se izbjegle potencijalne opasnosti. "Važno je objasniti djeci da osobni podaci koje izlažu javno na društvenim mrežama mogu u budućnosti biti iskorištene protiv njih i da prije svakog klika 'Objavi' trebaju razmotriti posljedice", napominje Šurmanović.

1. Upoznajte dijete s pravilima ponašanja na internetu

Ako je dijete upoznato s pravilima ponašanja, time se smanjuje mogućnost da će na internetu doživjeti nešto neugodno. Važno je objasniti djetetu da je stranac na internetu isto što i stranac u stvarnom životu, da se sigurnosne lozinke ne smiju otkrivati nikome i da se u svakom trenutku mogu za pomoć obratiti bliskoj odrasloj osobi.

2. Uključite opciju filtriranja internetskog sadržaja

Na bilo kojem uređaju koji ima pristup internetu moguće je aktivirati opciju filtriranja internetskog sadržaja. Na taj način pretraživanje je u potpunosti sigurno za djecu jer eksplicitni prikazi nasilja i sadržaja za odrasle više nisu u dometu.

3. Provjeravajte koliko je informacija o vašem dijetetu dostupno

Upisivanjem punog imena vašeg djeteta u pretraživač jednostavno možete otkriti koliko je informacija o vašem djetetu javno vidljivo. Ako primijetite preveliku izloženost informacija, reagirajte.

4. Objasnite djetetu što je aplikacija Red Button 

Svako dijete može bez straha prijaviti sadržaj na internetu za koji sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova objašnjeno je kako se točno prijava podnosi, što je sve zabranjeno te na što sve djeca imaju pravo.

Pravovremena edukacija i djece i roditelja najbolji je alat za sigurno surfanje

Svijest o boljoj zaštiti djece promiče Hrvatski Telekom projektom "Šeraj pozitivu, blokiraj negativu" koji obuhvaća niz aktivnosti s temom povećanja razine svijesti o sigurnosti na internetu. Tom je inicijativom podržano i prvo nacionalno komparativno istraživanje razine sigurnosti djece na internetu čiji je cilj da se prvi put u Hrvatskoj prikupe podaci uz pomoć kojih će se moći izraditi čvrsta stručna podloga za nacionalnu regulaciju ove teme.

Cilj projekta "Šeraj pozitivu, blokiraj negativu" jest povećanje razine sigurnosti djece na internetu. Glavni je partner Hrvatskog Telekoma Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Sadržaj je napravljen u produkciji "NOVA TV Content Teama" u suradnji s "Hrvatskim Telekomom" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene