Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje se nastavlja u četvrtak

Prodanović: Jedan od podnesaka je krivotvoren

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 9:30 je započelo ročište, odnosno nastavak ispitivanja svjedoka na suđenju Ivi Sanaderu za slučajeve Ina-MOL i HYPO. Svjedoči Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Odmah na početku ročišta sudac Ivan Turudić se obratio bivšem premijeru Ivi Sanaderu. 'Ja se ispričavam, jučer sam upotrijebio krivi izraz. Ako i dalje budete narušavali red u sudnici, bit ćete udaljeni, a ne izbačeni', rekao je Turudić Sanaderu i odmah mu dao do znanja da neće tolerirati ako mu bude upadao u riječ.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

Prva svjedokinja danas je Olgica Spevec, ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja čija je zadaća bila utvrditi jesu li u slučaju privatizacije Ine narušeni tržišni odnosi. Spevec je izjavila kako je slučaju Ine i MOL-a, ali i brodogradilišta razgovarala s Ivom Sanaderom. AZTN je imala zadaću ocijeniti radi li se u slučaju Ine o 'nespornoj koncentraciji' koja znantno ne utječe na tržišno natjecanje.

Jednom ju je prilikom Sanader upitao je li dobila taj slučaj na ocjenu, te kako je ta ocjena 'vrlo značajna za Hrvatsku, pogotovo za plinski biznis.' U to je vrijeme analiza još trajala, a preliminarni rezultati su pokazali da će MOL preuzeti kontrolu nad Inom, te su o tome bili obavješteni Vlada, MOL kao i javnost.

'Nakon te odluke ju je nazvao premijer i rekao da on tu odluku ne razumije. Pokušala je objasniti, nakon čega je razgovor prekinut. Kasije ju je opet zvao da dođe u Vladu objasniti rješenje koje je donijela Agencija', rekla je Spevec.

Olgica Spevec: Bila sam spremna dati ostavku!

Kaže da je na sastanak povela i kolegicu pravnicu kako bi lakše objasnile vladinim pravnicima o čemu se tu radi te da su na sastanku bili predstavnici MOL-a i INE, potpredsjednik Vlade ali da nije bio i Sanader. 'Smatrali su da je Agancija u rješenju vrlo nekorektno postupila jer je u njemu kao problematično identificirali tržište maloprodaje i tražili da se u cijelosti proda Crobenz. To su od njih tražili da objasne. Cijeli sastanak se svodio na to da objasne što su htjeli pokazati tim rješenjem. Tada sam bila spremna i na ostavku', rekla je Spevec.

'Sanader me znao nazvati u vezi nekih odluka i postupanja Agencije'

'Mađari su se djelomično pridržavali odluke o prodaji Crobenza u roku od 9 mjeseci. MOL je sam prodavao Crobenz i doveo je kupca za kojeg je Agencija procijenila da nije podoban. Na koncu prodaju nije izvršio MOL nego povjerenik kojeg je predložila Agencija', rekla je Spevec.

Upitana je li praksa Agencije kojo je je na čelu da odmah po odluci saziva konferenciju za novinare kako bi se o tom izvijestila javnost, kazala je da nije, ali da je u ovom slučaju to učinjeno 'jer se radi o najvećem hrvatskom poduzetniku'.

Izjavila je kako nakon toga nije imala sastanke u Vladi, ali ju je Sanader znao nazvati u vezi nekih odluka i postupanja Agencije.

Spevec: Da je izvješće bilo negativno, ugovor ne bi stupio na snagu

Spevec je izjavila da ukoliko bi Agencija donijela odluku o 'zabranjenoj koncentraciji' ugovor ne bi stupio na snagu. Na pitanje je li u ovlasti Agencije ispitivanje odnosa između dioničara i podjele upravljačkih prava odgovorila je kako se takvim stvarima Agencija ne bavi.

Agencija nije prihvatila ponudu MOL-a da se proda dio benzinskih crpki iz mreže Tifona i Ine, jer bi Tifon svojom kvalitetom derivata i usluge trebao poslužiti kao uzor na tržištu naftnih derivata.

Prodanović: Podnesak je krivotvoren

Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović rekao je svjedokinji kako ima saznanja da je urudžbeni broj podneska vezan uz slučaj Ine i MOL-a od 20. travnja 2009., krivotvoren i to u 12. mjesecu 2009. kada je tajnica predsjednice Vijeća Agencije u urudžbenom zapisniku tražila da se taj podnesak naknadno unese. 'Moguće da je bilo tako, u to smo vrijeme prelazili na elektronski način vođenja urudžbenog zapisnika, pritom nije postupala prema mom nalogu', odgovorila je svjedokinja.

Sanader ima prigovor o istinitosti iskaza o telefonskom razgovoru iz sredine travnja 2009. godine i o istinitosti još jednog telefonskog razgovora iz lipnja iste godine. Prigovor je imao na i na istinitost iskaza o njegovu sastanku s predstavnikom MOL-a. Sanader je rekao i kako navodno krivotvoren podnesak nije nikada došao u njegove ruke.

Time je završeno današnje ročište, a za sljedeći tjedan predviđeno je svjedočenje Damira Polančeca, Ivana Šukera, Wolfganga Kulterera, a zatim i Roberta Ježića.

Jučer su svjedočili Zoran Marković i Branimir Horaček, a ročište je obilježila još jedna opomena Sanaderu. Sudac Turudić tada mu je, zbog nepoštivanja suda, zaprijetio izbacivanjem iz sudnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene