441252
441252
441252
441252
441252

Turista sve više - Neki od njih nisu sigurni jesu li prijavljeni

  • , 24.06.2016., 11:48
  • Autor:
  • komentara

Turistička sezona se polako zahuktava. Stiže sve veći broj gostiju. No nisu svi koji dođu i prijavljeni.

 
 
 
 
(Ne)prijavljeni gosti (Video: Dnevnik Nove TV)
(Ne)prijavljeni gosti (Video: Dnevnik Nove TV)

Najveći problem stvaraju nekomercijalni vlasnici kuća i stanova za odmor koji nelegalno iznajmljuju svoje objekte. U intenzivniju inspekciju kreću turistički i carinski inspektori, ali i Porezna uprava.

Turista je sve više. Samo noćas je u Hrvatskoj spavalo 355.107 gostiju. Neki od njih nisu sigurni jesu li prijavljeni. 'Došli smo preko agencije, dali smo putovnicu na uvid, ali ne znam je li to prijava', kaže Sofia iz Kanade.

Odsjednu li kod komercijalnog iznajmljivača, s prijavom uglavnom nema problema. 'Oni kad jednom uđu u sustav, onda nemaju apsolutno nikakvog smisla zbog čega to ne bi radili, jer i ovako i onako sve namete plaćaju', rekla je Melita Peroković, direktorica TZ-a Fažana.

Problem su vlasnici kuća i stanova koji iznajmljuju 'na crno'. 'O čemu imamo prijave o čemu tu i tamo te prijave prosljeđujemo određenim inspekcijama koje i izlaze na teren, ali u nedovoljnoj mjeri tako da se ta djelatnost i dalje na ilegalan način nastavlja', dodaje Peroković.

I zato će inspekcija krenuti svojim uobičajenim rutama. Provjeriti koliko nepravilnosti ove godine krije turizam. Ni Dalmacija se ne hvali. Nelegalnih iznajmljivača uvijek ima. Ni kazne nisu male. Od tisuću do osam tisuća kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se