Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tuđman odbio Hercegovinu koju mu je 'nudio' Izetbegović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik ondašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević u više su navrata razgovarali o podjeli Bosne i Hercegovine, izjavio je Hrvoje Šarinić, bivši predstojnik ureda predsjednika Tuđmana, u intervjuu kojega je danas objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Šarinić je kazao kako su Tuđman i Milošević raspravljali i o drugim "teritorijalnim poravnanjima" no podjela BiH uvijek je bila osnova tih razgovora, piše Dnevni avaz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Topla dobrodošlica u BiH Mesić: Tuđman je, kao i Milošević, radio na podjeli BiH Slika nije dostupna Dok je politiku određivao Tuđman Mesić: I Hrvatska je sudjelovala u podjeli BiH

"Bila su dva sastanka na kojima su predsjednici Milošević i Tuđman razgovarali osobno u četiri oka i na kojima se govorilo o podjeli BiH. Njihovih susreta, međutim, bilo je više na marginama nekih konferencija", kazao je Šarinić u povodu 16. godišnjice poznatog sastanka u Karađorđevu.

Nekadašnji predstojnik ureda prvog hrvatskog predsjednika podsjeća kako je osobno bio nazočan tijekom prvih dvadesetak minuta toga sastanka nakon čega su Tuđman i Milošević razgovor nastavili sami u dugoj šetnji.

Taj razgovor bio je pak "uvertira" u drugi susret u Tikvešu na kojemu je, prema Šarinićevu tumačenju, Milošević agresivno i uz pomoć krivotvorenih dokumenata pokušavao uvjeriti Tuđmana da im prijeti zajednička opasnost od muslimana u BiH.

"Kada je BiH u pitanju, ona je bila nezaobilazna. Prema njoj je bilo apetita i s jedne i s druge strane. No moram reći da je Tuđman bio mnogo rezerviraniji nego Milošević. Tuđmanov stav je bio da se ne može održati niti BiH, ako se ne može održati Jugoslavija", rekao je Šarinić.

Svoj prilog u tim raspravama o podjeli BiH dao je i pokojni Alija Izetbegović, dodaje Šarinić, potvrdivši kako je on Tuđmanu, zajedno s Harisom Silajdžićem, 1993. godine u Ženevi nudio da Hercegovinu pripoji Hrvatskoj. 

"Ja sam živi svjedok toga događaja", rekao je Šarinić.

"Tuđman mu je na to odgovorio: sada smo za cjelovitu BiH a što će biti u budućnosti, vidjet ćemo", izjavio je Šarinić.

Iako su svi to htjeli, Šarinić je zaključio kako do podjele BiH
nije došlo ponajviše zbog međunarodne zajednice koja je smatrala kako bi se time otvorila regionalna Pandorina kutija prekrajanja granica.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene