13549
13549
13549
13549
13549

Tuđman odbio Hercegovinu koju mu je 'nudio' Izetbegović

  • , 15.03.2007., 09:31
  • Autor:
  • komentara

Pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik ondašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević u više su navrata razgovarali o podjeli Bosne i Hercegovine, izjavio je Hrvoje Šarinić, bivši predstojnik ureda predsjednika Tuđmana, u intervjuu kojega je danas objavio sarajevski "Dnevni avaz".

 
 
 
 

Šarinić je kazao kako su Tuđman i Milošević raspravljali i o drugim "teritorijalnim poravnanjima" no podjela BiH uvijek je bila osnova tih razgovora, piše Dnevni avaz.

"Bila su dva sastanka na kojima su predsjednici Milošević i Tuđman razgovarali osobno u četiri oka i na kojima se govorilo o podjeli BiH. Njihovih susreta, međutim, bilo je više na marginama nekih konferencija", kazao je Šarinić u povodu 16. godišnjice poznatog sastanka u Karađorđevu.

Nekadašnji predstojnik ureda prvog hrvatskog predsjednika podsjeća kako je osobno bio nazočan tijekom prvih dvadesetak minuta toga sastanka nakon čega su Tuđman i Milošević razgovor nastavili sami u dugoj šetnji.

Taj razgovor bio je pak "uvertira" u drugi susret u Tikvešu na kojemu je, prema Šarinićevu tumačenju, Milošević agresivno i uz pomoć krivotvorenih dokumenata pokušavao uvjeriti Tuđmana da im prijeti zajednička opasnost od muslimana u BiH.

"Kada je BiH u pitanju, ona je bila nezaobilazna. Prema njoj je bilo apetita i s jedne i s druge strane. No moram reći da je Tuđman bio mnogo rezerviraniji nego Milošević. Tuđmanov stav je bio da se ne može održati niti BiH, ako se ne može održati Jugoslavija", rekao je Šarinić.

Svoj prilog u tim raspravama o podjeli BiH dao je i pokojni Alija Izetbegović, dodaje Šarinić, potvrdivši kako je on Tuđmanu, zajedno s Harisom Silajdžićem, 1993. godine u Ženevi nudio da Hercegovinu pripoji Hrvatskoj. 

"Ja sam živi svjedok toga događaja", rekao je Šarinić.

"Tuđman mu je na to odgovorio: sada smo za cjelovitu BiH a što će biti u budućnosti, vidjet ćemo", izjavio je Šarinić.

Iako su svi to htjeli, Šarinić je zaključio kako do podjele BiH
nije došlo ponajviše zbog međunarodne zajednice koja je smatrala kako bi se time otvorila regionalna Pandorina kutija prekrajanja granica.


Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se