Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Danas ne znamo o čemu se radi'

Tuđman: S optužnicom što prije, da se uhićenje ne interpretira kao politički progon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku Miroslav Tuđman (HDZ) pozvao je danas DORH da što prije izađe s informacijama o tome što zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću stavlja na teret, odnosno da podigne optužnicu kako se Bandićevo uhićenje ne bi interpretiralo kao politički motivirano.

"Mogu komentirati samo u svoje ime, budući da Odbor o tome nije raspravljao. Danas ne znamo o čemu se radi, za što su gospodin Bandić i drugi optuženi, a mislim da bi DORH morao što prije izaći s time što ima, podignuti optužnicu, a ne čekati mjesecima. Tim više što smo prije pet godina, kad su bili predsjednički izbori, na Wikileaksu vidjeli da je tadašnji državni odvjetnik američkom veleposlaniku rekao 'još nemamo ništa protiv Bandića', a uoči izborne šutnje glasnogovornik DORH-a je rekao kako ima stvari koje se protiv Bandića pokreću. Nakon pet godina, bio bi red da se odmah izađe u javnost, a ne da se ostavlja prostor za spekulacije da je to politički motivirano i da cijeli slučaj onda poprimi potpuno druge dimenzije", izjavio je Tuđman novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovna odluka Bandić u ponedjeljak na slobodi? Slika nije dostupna Na istražni zatvor i jamčevine Afera Agram: U petak odluka o žalbama Milana Bandića i suosumnjičenika

Tumači da postoji niz razloga za interpretaciju da se radi o politički motiviranom procesu. "Bandić je ipak frakcija SDP-a koja je dobila mandat u Zagrebu, to je jedan od mogućih motiva, a znamo svi i da je pozicija gradonačelnika, s obzirom na sustav kakav vlada, na neki način puno jača nego premijerska. Vlast u zagrebu upravlja s 15 milijardi kuna i može puno više utjecati na konkretna rješenja, nego što to sa svoje pozicije može premijer", uvjeren je Tuđman.

AKCIJA U GRADSKOM POGLAVARSTVU: Policija u društvu Bandića pretražila njegov ured i službene automobile

Na pitanje zašto su HDZ-ovi članovi Odbora u srpanjskom nadzoru u Operativno-tehničkom centru (OTC), u sklopu istrage zbog optužbi bivšeg ministra financija Slavka Linića da je premijer Zoran Milanović zloupotrijebio sustav kako bi se s njim obračunao, provjeravali je pod nadzorom bio Bandićev broj mobitela, Tuđman je odgovorio kako osobno nije tražio da se provjeri Bandićev broj.

"Ja sam u izdvojenom mišljenju, koje koalicija nije htjela prihvatiti, između ostalog iznio da sustav, ovako kako je postavljen, jednostavno ne funkcionira. Odbor nema ingerencije istražnog povjerenstva i objektivno ništa ne može dokazati. S druge strane, teza da je Bandić tada prisluškivan izašla je od članova koalicije na vlasti, a ne od oporbe. Očito je nekome trebalo da izađe s time van", rekao je Tuđman.

Kazao je kako osobno nije tražio provjeru Bandićeva broja, već kako je dao da se provjere dva broja s kojima sam komunicira, da bi provjerio je li Linić mogao biti praćen neizravno, zbog kontakata s osobama koje se istraživalo zbog pojedinih predstečajnih nagodbi, a s kojima je morao kontaktirati po funkciji.

Nakon nadzora u OTC-u, Odbor je u srpnju većinom glasova zaključio da Linićevi navodi nisu točni, a izdvojeno mišljenje dali su članovi Odbora iz HDZ-a i Igor Rađenović (SDP), koji je ustvrdio da su HDZ-ovci u nadzoru provjeravali brojeve koji nemaju nikakve veze sa slučajem.

Uz Tuđmana, iz HDZ-a je u nadzoru tada bio još samo Tomislav Čuljak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene