Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igra živaca kupaca i prodavatelja

Stanovi: Prodavači i kupci i dalje igraju igru živaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analitičari očekuju da će cijene stanova u Zagrebu nastaviti padati, ali polako.

Iako novi zakon o porezu na imovinu može smanjiti prodaju kvadrata, mnogi razmišljaju o kupnji stana u mjestu gdje žive, ili izvan mjesta boravka.

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje

>> Uskoro 15-postotno sniženje nekretnina?

Premda su cijene pale i do dvadeset posto, prodavatelji i kupci i dalje igraju igru živaca. Investitori ne žele još spustiti cijenu, a kupci ne kupuju jer im je i dalje preskupo. Naša ekipa istražila je kolike su trenutačno cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima. Kriza je u dvije godine istopila cijene stanova za 20 posto ali prodavatelji su tu podvukli crtu i više ne spuštaju drastično. Analitičari ipak očekuju da će cijene stanova u Zagrebu nastaviti padati, ali polako.

'Rubni dijelovi grada su nešto niža cijena, od 1300 eura već u Sesvetama, Lanište 1400 eura također naravno postoje i skuplji kvartovi,' rekao je Ante Tabak,  stručnjak za nekretnine, Zagreb. Prosječna cijena zagrebačkog stana je danas 1.864 eura i pada za 0, 7 posto mjesečno. u Rijeci je prosjek 1.709 eura za kvadrat i čak je u porastu za pola posto. U porastu je i u Splitu za 2, 6 posto, prosječna cijena tamo je čak 2.180 eura. Najveći proljetni pad cijene od stanova od 4 i pol posto bilježi Osijek sa prosjekom od 1.027 eura.

Luksuzno opremljeni stan koji se nalazi u podsljemesnkoj zoni, znači nekih 15 minuta vožnje od strogog centra, možete kupiti već 1.200 eura po kvadratu. Roh bau cijena grube gradnje ovakvog stana je oko 1.000 eura. Stručnajci u Šibeniku, gdje je cijena između 1.200 i 1.400 eura, kažu da prodaja nakon krize polako oživljava. 'Nekretnina koja ima realnu cijenu ona se može i prodati, a ono sve što je prenapuhano ono je u stanju mirovanja i jednostavno kupci kao takvi traže jeftinije cijene,' rekla je Divna Bulat, stručnjakinja za nekretnine, Vodice.

U Rijeci se kvalitetna novogradnja nudi već i za 1000 eura. 'Najviše se prodaju mali stanovi od 40 do 70 tisuća, nije problem u kupcima problem je u bankama, problem u kreditnoj sposobnosti,' rekao je Marko Pavić, stručnjak za nekretnine, Rijeka. Procjenjuje kako kvalitetna novogradnja investitore košta oko 600 eura po kvadratu. Prostora za spuštanje cijena dakle još uvijek ima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene