447520
447520
447520
447520
447520

Troškovi "besplatnog" obrazovanja dosežu i do 4000 kuna

  • , 23.08.2016., 06:30
  • Autor:
  • komentara

Dok su onima u većima gradovima s boljim proračunima knjige besplatne ili ih roditelji plaćaju tek dijelom, u najsiromašnijim krajevima zemlje slika je drugačija jer troškove opremanja školaraca roditelji moraju snositi sami.

 
 
 
 
Besplatno obrazovanje ima cijenu (Video: Dnevnik Nove TV)
Besplatno obrazovanje ima cijenu (Video: Dnevnik Nove TV)

Praznici su pri kraju, a pripreme za školu u punom jeku. Dok su onima u većima gradovima s boljim proračunima knjige besplatne ili ih roditelji plaćaju tek dijelom, u najsiromašnijim krajevima zemlje slika je drugačija jer troškove opremanja školaraca roditelji moraju snositi sami.

Od velikih gradova, jedino će u Zagrebu i osnovnoškolci i srednjoškolci imati besplatne knjige. U Osijeku samo osnovnoškolci, a u Splitu će udžbenike udžbenike sufinancirati za sve osnovnoškolce i to bonovima od 600 kuna za niže i 700 kuna za više razrede. U Rijeci će bonove u iznosu od 250 do 1000 kuna dobiti samo osnovnoškolci čiji su roditelji socijalno ugroženi.

U vrijednoj obitelji Jurkić iz Otočca hrane ne manjka jer se vrijedno radi. No mami Jeleni nije lako jer dvoje od petero djece treba spremiti za školu, a u siromašnom Otočcu knjige se kupuju uz što djecu treba i odjenuti.

'Ne znam jednostavno otkud tolike novce nabaviti. Znači plus torbe i djeci da se kupi zimska roba, meni bi trebala jedna vrećica novaca, jedno 15 tisuća kuna, onda bi to bilo na miru da ih mogu sve spremiti za zimu', rekla je majka Jelena Jurkić.

Troškove za opremanje školaraca, kad se zbroje i udbženici i druga školska oprema te odjeća i obuća dosežu i do 4 tisuće kuna

Priliku za bezbrižno školovanje nemaju ni djeca iz obitelji Majić iz Petrinje, od kojih su svi odlični učenici. Blizanci Ivan i Nikola do sada su dijelili isti par knjiga.

'Kupili smo sad jedan par i profesori su imali razumijevanja u školi', rekao je od blizanaca te učenik iz Petrinje, Ivan Majić.

Majka blizanaca Ana Majić rekla je kako nije bilo problema, no sada će ih biti. Blizanci kreću u različite srednje škole, roditelji su nezaposleni, a treba platiti i prijevoz.

'Mislim, ne znam kako ćemo izaći na kraj. Teško se snalazimo, on nešto radi na crno i tako', rekla je majka blizanaca.

Pa tako ispada da besplatno obrazovanje ima cijenu.

 

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se