Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu rješenje

Trogiru i Makarskoj privremeno skladištenje otpada na rok od 90 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas da će Trogiru i Makarskoj inspekcija odobriti privremeno skladištenje otpada na rok od 90 dana na propisanoj podlozi za skladištenje u trogirskom odlagalištu Plano.

"S obzirom da su potrebne još određene formalno-pravne procedure da se krene s potpunom sanacijom odlagališta Plano, inspekcija će Trogiru i Makarskoj odobriti privremeno skladištenje otpada na rok od 90 dana na propisanoj podlozi za skladištenje", rekao je Mihael Zmajlović nakon sastanka sa županom Splitsko-dalmatinske županije Zlatkom Ževrnjom i gradonačelnicima Makarske Tonćijem Bilićem i Trogira Antom Stipčićem.

Pročitajte i ovo Trogir Pod zaštitom UNESCO-a Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost" Slika nije dostupna Dolaze turisti, a grad pun smeća Zmajlović: Ako Trogir ne preuzme otpad iz Makarske ići će se na prisilne mjere

Obveza će biti taj privremeno skladišteni otpad kasnije zbrinuti u propisno izgrađenim kasetama u roku 90 dana. To je samo privremeno rješenje kako ne bismo stvarali dodatne probleme građanima, odnosno da spriječimo širenje eventualnih zaraza u tim gradovima, kazao je Zmajlović novinarima.

VIDEO Smeće polako zatrpava Trogir, stanovnici se žale na smrad

To je dobra prilika da Trogir i Makarska pokažu odgovornost i nastave sa sanacijom odlagališta, odnosno na zatvaranju odlagališta do izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lećevica, koji bi se trebao izgraditi do 2018.

Zmajlović je podsjetio da su se problemi s otpadom gomilali godinama, zbog čega je inspekcija zaštite okoliša 15. listopada zatvorila trogirsko odlagalište, gdje je otpad odlagala i Makarska.

"U tih nekoliko mjeseci Trogir je ishodio lokacijsku dozvolu, započeo je s projektima primarne selekcije i uhvatio se ukoštac s problemom, na čemu im čestitam. To je vrlo pozitivno ne samo za građane Trogire i Makarske, već i za sve ljude koji će dolaziti u te gradove kao turisti", istaknuo je Zmajlović.

Župan Zlatko Ževrnja vjeruje da su našli dobro rješenje do izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, koji će riješiti probleme s otpadom svih 55 gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Gradonačelnik Makarske Tonći Bilić istaknuo je kako je njegov grad poduzeo sve što je potrebno u vezi zakonskih obaveza, te su krenuli u primarno razvrstavanje otpada.

Trogirski gradonačelnik Ante Stipčić zahvalio je građanima na strpljenju jer se ovih dana, kada nisu imali gdje odlagati otpad, nije dogodio nikakav ekocid. Građani su pokazali puno razumijevanja, a djelatnici komunalne tvrtke su uložili velike napore da ne dođe do nikakve ekološke katastrofe, rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene