Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina ih je na Dalmatini

Poziv na OPREZ iz HAC-a: Šahtovi mogu puknuti bilo gdje i bilo kad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HAC-u pozivaju na oprez. Šahtovi nemaju rok trajanja, a puknuća su moguća bilo kad i bilo gdje.

Na hrvatskim autocestama sigurnosti vozača prijeti oko 300 oštećenih šahtova. Većina ih je na Dalmatini pa vozači, kojih će sa svakim danom zbog ljetnih gužvi biti sve više, s pravom strahuju za svoju sigurnost.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Slika nije dostupna Spajanje s jugom Hrvatske VIDEO Objavljena impresivna snimka spajanja Pelješkog mosta: Pogledajte kako je to izgledalo na mjestu događaja

Iz Hrvatskih autocesta do početka turističke sezone najavljuju popravak - tek 20 najopasnijih šahtova. Projektanti su utvrdili da je najčešći razlog njihova oštećenja loša ugradnja i dotrajalost zbog opterećenja.

Može se desiti da poklopac izleti zato što je prelagan ili zato što nema adekvatnu bravu za zaključavanje, a kvarovi se ukljanjaju na način da se potpuno promijeni okvir sa poklopcem.

Na autocestama kojima upravlja HAC ima više od 28 tisuća šahtova. Glavnina ih je izvan kolnika, a kotačima vozila prolazi se preko njih 1.418 - uglavnom u svim tunelima prema moru.

Sigurnosti prijeti svaki peti šaht, odnosno potencijalo je opasno njih 300. Na 200 poklopaca već su uočena oštećenja, a 20 je iznimno opasno pa će na hitan popravak prije turističke sezone. Ostale HAC namjerava popravljati tek na jesen.

Autocesta će definitivno stalno biti prohodna, što znači da se zbog popravaka neće zatvarati dionice.

Kako su nas varali: Više od deset godina cestarine smo plaćali previše!

Alarm se upalio još prošloga srpnja kada je u naletu automobila na puknuti šaht teže stradalo dijete. Prošli je tjedan i u tunelu Bristovac podno Svetog Roka primijećan oštećeni šaht. U HAC-u se pravdaju da su poduzeli sve kako bi vožnja bila sigurna.

'Nakon nesreće interventno smo pregledali šahtove. Utvrdili smo da bi oko 300 moglo biti sumnjivih i 10 najkritičnijih smo odmah sanirali u 10 mjesecu prošle godine', kaže Miodrag Furdin iz HAC-a.

U HAC-u vozače pozivaju na oprez. Kažu da šahtovi nemaju rok trajanja i da su puknuća moguća bilo kad i bilo gdje.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene