Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

'Trideset posto roditelja ne zna gdje im se djeca nalaze'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S dolaskom proljeća, ali i praznika, povećava se i broj izlazaka. No u nedopuštenim noćnim izlascima sve je više maloljetnika. Zabrinjava podatak da među njima raste broj mlađih od 14 godina! Policija upozorava - izloženi su pogibeljnim situacijama i pozivaju roditelje da djeci zabrane izlaske iza 23 sata.

U nedopuštenim noćnim izlascima sve je više maloljetnik, a zakon je jasan - mlađi od 16 godina u to doba moraju biti u pratnji svojih roditelja ili staratelja. Lidija Žišković je jedan od roditelja u manjini. Izlazak bez nadzora iza 23 sata za njezinu maloljetnu kćer nije opcija. 'Postoje godine kad se može izaći van, kad se ne može. Ovako ode s prijateljicama, ali uvijek pod kontrolom', kazala je Lidija.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Nesreća kod Kanfanara - 2 kod Kanfanara FOTO Stravičan sudar u Istri: BMW se doslovno prepolovio, troje ozlijeđenih prevezeno u bolnicu

Prošle je godine policija vani zatekla 2.738 maloljetnika. Riječ je, kažu, o preventivnom postupanju. 'Između 23:00 i 5:00 sati u noći, osobe mlađe od 16 godina, nalaze se u određenim rizicima. Izložene su pogibeljima- prometne nesreće, fizički obračuni, napadi različitih osoba', kazao je Dragan Josipović iz Odjela maloljetničke delikvencije.

>> Maloljetni delinkventi će imati priliku da svojim ponašanjem poprave štetu

'Trideset posto roditelja uopće ne zna gdje im se djeca nalaze. S druge strane, oko 60 posto roditelja djeci dopušta noćne izlaske. 'Ako na ovakav način roditelji postupaju, onda postoji sumnja da zanemaruju dijete, a time čine i kazneno djelo povrede dječjih prava', kazao je.

Iako većina prođe s opomenom, kao drastičnu mjeru sud može oduzeti roditeljsku skrb. 'Mama uvijek zna gdje sam, s kim sam, kad da dođe po mene', kazala je Lana.

Kada policija zatekne maloljetnika vani u sitne noćne sate, bez nadzora, postupak je jasan. 'Nakon što identificiraju maloljetnika, dovedu ga u postaju, pozovu roditelje i obavljaju obavijesni razgovor', kazao je Josipović. Obavijest ide i Centru za socijalnu skrb.

Zbog trovanja alkoholom, stotinjak zagrebačkih maloljetnika na godinu nedopušteni izlazak završi - u bolnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene