Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROJEKTI ZA RAZVOJ

Tri hrvatska mora - prirodno bogatstvo koje čeka novac iz Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priliku za gospodarski razvoj traži područje triju mora - Jadranskog, Novigradskog i Karinskog. U borbu za europske fondove kreću i drugi proizvodi. Proizvedeni oko morske tromeđe, predstavljeni su u Posedarju.

S uzgajališta gospođe Marijane Bolić ove će sezone na tržište 25 tona dagnji. "Novigradske dagnje, to je stvarno zagarantirana kvaliteta. Uglavnom ti je školjka uvik puna mesa zato što se uzgajaju na području koje je dosta dobro, bogato planktonima", kaže Bolić.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Baš u blizini Posedarja, gdje su proizvodi predstavljeni, nalaze se tri mora. Novigradsko, Karinsko i Jadransko - točnije, Podvelebitski kanal. Zbog velikog potencijala marikulture, nedavno je nastala lokalna akcijska grupa u ribarstvu. Bacili su se na posao i osmislili čak 117 projekata. U idućih nekoliko godina na raspolaganju imaju europski novac.

Ante Miletić, voditelj LAGUR-a "Tri mora", kaže: "Dva milijuna i 200 tisuća eura. Cilj je svega toga spuštanje s razine ministarstva na mikrolokaciju". A tu mikrolokaciju čini podvelebitski kraj. Uz bogatu tradiciju i kneza posedarskog sa svitom, ovo je područje oduvijek bilo poznato po poljoprivredi - usprkos buri, uspijeva gotovo sve. Ali još uvijek bez prepoznatljivosti i željenog uspjeha na tržištu.

"Ovo tu područje kao da je stalo. Jednostavno kao da je mrtvo", kaže Ivanka Čulina, uzgajivačica cvijeća, a Danica Juričević, koja uzgaja lavandu, poručuje: "Treba povezati i turizam, i OPG i sve skupa da bi to funkcioniralo. Jedno bez drugoga ne ide". Bolju priliku čekaju i drugi poljoprivredni aduti - ne bi li i oni dosegnuli uspjehe kakve već niže čuvena novigradska dagnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene