Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kronologija pada

Tri godine od Sanaderove ostavke: Od eminencije do otpadnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je točno tri godine otkako je Ivo Sanader dao ostavku na mjesto premijera i predsjednika HDZ-a.

'Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Neću se kandidirati za predsjednika RH i povlačim se iz politike', objavio je Ivo Sanader 1. srpnja 2009. na izvanrednoj konferenciji za novinare. 'Povlačim se iz politike jer je politika služenje narodu, a ne sebi', kazao je Sanader te ipak dodao kako ne može isključiti mogućnost da se jednog dana u politiku i vrati. 

Pročitajte i ovo Ivo Sanader "Jasna društvena osuda" Iza rešetaka je već osam godina: Visoki kazneni sud Ivi Sanaderu smanjio kaznu Željka Mostečak nakon iznenadne ostavke Ovo je nova šefica USKOK-a? Srušila je Sanadera, ali tužba za korumpiranost Kalmete joj je propala

Sam Sanader nikada nije dao do kraja konkretan i iskren odgovor zašto odlazi, osim onog da se povlači zbog blokade hrvatskih pregovora s EU. No u to je malo tko povjerovao. Cijela je nacija ostala šokirana i nikako nismo mogli dokučiti koji je pravi razlog zbog kojeg se Sanader odrekao trona. Pričalo se da je to od njega zatražila Angela Merkel, da je mafija prijetila njegovoj obitelji, a mnogi su pak vjerovali kako ga je na to mogla natjerati samo teška bolest.

Mnogi još nisu bili sigurni ni je li u pitanju neka podvala, taktika ili nešto treće, a Sanader se već bezbrižno od svega odmarao na jahti 'Malo vitra'. Potom je nakon malo više od mjesec dana završio je u bolnici zbog upale pluća pa su spekulacije o bolesti dobile još više javnog prostora. Mediji i cijela nacija su i dalje pomno pratili svaki korak bivšeg premijera. I lijevi i desni, zeleni i plavi, stari i mladi i dalje su glavu razbijali s pitanjem bez odgovora.

A onda je uslijedilo novo iznenađenje. Iako su mnogi vjerovali kako će bez obzira na ostavku Sanader i dalje vladati iz sjene i tako zadržati kontrolu i u Vladi i u HDZ-u, posebice jer je za svoju nasljednicu postavio Jadranku Kosor, ubrzo se pokazalo kako to baš i neće biti tako. Kosor, pokazalo se, više nije imala namjere biti slijepo poslušna marioneta.

Kada je DORH u prosincu 2009. objavio da istražuje prodaju Ine MOL-u, a austrijski mediji da je Sanader doveo Hypo Group u Hrvatsku i za to primio i više nego bogatu proviziju, sve manje i manje ljudi željelo je biti viđeno u njegovu društvu, a ankete su pokazivale sve veću nepopularnost, animozitet, pa čak i gađenje građana prema nekad omiljenom političaru.

Sanader je brzo shvatio da se njegov autoritet ruši kao kula od karata i da bi mogao ostati ne samo bez zastupničkog imuniteta, već i naći se iza rešetaka istražnog zatvora. Čini se kako je prilično lakomisleno vjerovao da se još sve može okrenuti u njegovu korist. Pa je početkom 2010. izjavio 'da je pogriješio kad se povukao iz politike' te pompozno najavio povratak. No, očekivani aplauz i sveopće oduševljenje je izostalo i spekulacije o raskolu u HDZ-u su se rasplinule. Više ga nitko nije želio. Sam je sebi zadao konačan udarac i već je idući dan, odlukom predsjedništva HDZ-a, izbrisan iz članstva.

>> Šeks: Sanader je izveo nepodoban pokušaj puča

Idućih dana iz redova HDZ-a su se na njegov račun mogle čuti gore uvrede, epiteti i optužbe nego što mu je svih proteklih godina 'tovarila' oporba. U njegovoj bivšoj stranci gotovo svi kao da su se natjecali tko će ga više oblatiti, posebice njegovi nekadašnji ministri i članovi predsjedništva. Rijetki su, poput Luke Bebića, željeli riskirati istu 'otpadničku' sudbinu i stati uz njega. Leđa su mu okrenuli i oni koji su ga s toliko emocija i ljubavi izgrlili i izljubili nakon dirljivog i vrlo motivirajućeg oproštajnog govora na Saboru HDZ-a. Neki od njih su čak i zaplakali dok su se tu večer opraštali s dotadašnjim liderom.

Tri tjedna nakon toga uslijedio je novi udarac - u javnost je prigodno plasirana informacija o Fimi mediji. Sanader je tada prijetio čak i tužbom članu Uprave Croatia osiguranja Damiru Mihanoviću koji je prvi izrekao optužbe za namještanje milijunskih poslova tvrtki Nevenke Jurak koja je navodno zauzvrat punila tajnu blagajnu HDZ-a. Nije se ni snašao a već su ga optuživali da je zajedno s Damirom Polančecom sudjelovao u pokušaju Podravkinih menadžera da preuzmu tvrtku. Ubrzo je 'isplivao' i slučaj HEP-TLM - prodaja struje po nepovoljnoj cijeni zbog koje je HEP trpio velike gubitke.

I u HDZ-u se digla prašina. Idućih mjeseci na svakom su se koraku trudili uvjeriti naciju da nitko od njih nije znao ništa, da ga zapravo nisu poznavali. Godinama nisu znali tko im vodi stranku i kakav je zapravo Sanader. Cinici bi rekli da je nakon brzih konzultacija vjerojatno odlučeno kako je najbolje napraviti se glupima, gluhima i slijepima. Ipak je to manja krivica, a time i manja šteta. Ponovno su se obrušili na njega optužujući ga da zbog njega nisu mogli neovisno raditi svoj posao.

Prošla je i godina. Nije ni trepnuo a već je pozvan da pred saborskim Povjerenstvom odgovara na pitanja o privatizaciji Ine. U srpnju su ga zakazali za 13. rujna. I opet bi oni cinici rekli da su svima dali dovoljno vremena za pripremu. Ili to ili da ta Ina i nije baš tako važna i strateška tvrtka pa ne treba žuriti.

A tada su revni Austrijanci, umjesto da dođu na odmor u Hrvatsku, usred ljeta uhitili bivšeg izvršnog direktora koruške Hypo Alpe Adria banke Wolfganga Kulterera. DORH je ubrzo potvrdio da pruža pravnu pomoć austrijskim istražiteljima u aferi Hypo. Ponovno je niz optužbi izrečen na Sanaderov račun. Isplivalo je i ime Roberta Ježića.

A Sanader je za to vrijeme sa suprugom i kćerima boravio u Los Angelesu. Svi su se već pomalo pitali je li zapravo pobjegao od USKOK-a. Ali ipak nije. Vratio se.

Tada je početkom rujna izgubio i pravo na tjelesne čuvare i druge povlastice. Tadašnji ministar unutarnjih poslova, a danas predsjednik stranke Tomislav Karamarko, procijenio je kako nema razloga da se Sanaderu produži zaštita. Ubrzo su rupa u asfaltu i oštećen zid ostali jedini tragovi na mjestu gdje je stajala kućica iz koje su policijski službenici danonoćno pazili i štitili bivšeg premijera. A tijekom nešto više od godine dana od njegove ostavke, za njegovu je zaštitu na račun hrvatskih poreznih obveznika potrošeno oko 800.000 kuna.

Došao je i 12. rujna, dan uoči dugoočekivanog 13. i odgovaranja pred saborskim Povjerenstvom za Inu. Bivši premijer je na adresu Povjerenstva iz SAD-a, gdje je boravio zbog novog posla, poslao pismo da se neće pojaviti kao svjedok. I dok se Sanader bavio novim poslovima afere Ina-MOL, Hypo, Podravka, HEP-TLM i Fimi Media vrištale su s naslovnica. Ubrzo je uhićen i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i Sanader je potom najavio da se uskoro vraća u Hrvatsku. I učinio to već idući dan. S mjesec dana zakašnjenja, 12. listopada, pojavio se pred Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine i samouvjereno i sigurnim glasom izrekao onu staru - Tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada! Izgledao je jači nego ikad. Stručnjaci za govor i nastupe kazali su kako je Sanader svojim držanjem doslovce pokorio ispitivače. Bacio je loše svjetlo na sam vrh tadašnjeg HDZ-a i opet izazvao lavinu reakcija.

>> Kosor: Sanaderove riječi ozbiljna su prijetnja

>> Jandroković: 'Sanaderove izjave patetične su i lažne'

Sanader ovaj put nije gubio vrijeme. Već drugi dan je podnio zahtjev za aktiviranje zastupničkog mandata. Sve je nagoviještalo borbu na 'život i smrt' bivšeg premijera i HDZ-a. Na noge se digla i oporba, pozivalo se i na prijevremene parlamentarne izbore. Mandatno imunitetno povjerenstvo jednoglasnom odlukom otvorilo je saborska vrata Ivi Sanaderu i on se vratio u saborske klupe. Već prvi dan je izazvao svađu u Saboru. Uskoro je predao i dugoočekivanu imovinsku karticu. Danima iza toga nacija je ponovno hranjena međusobnim optužbama, prepucavanjima i izjavama koje nam još odzvanjaju u ušima.

No, 9. prosinca se Sanader nije pojavio u Saboru. Prešao je granicu s Austrijom nekoliko sati prije nego je iz DORH-a stigao zahtjev za skidanjem imuniteta i privođenje bivšeg premijera a USKOK-ov službenik pokucao na vrata njegova doma.

Za Sanaderom je raspisana međunarodna tjeralica, a on je u telefonskim razgovorima s novinarima tvrdio kako nije pobjegao te da se uskoro vraća. No, dok su se u Hrvatskoj političari prepucavali tko je kriv za Sanaderov bijeg, austrijska policija je odradila svoj posao, uhitila ga i pritvorila.

U Hrvatskoj su blokirani svi njegovi i računi članova njegove obitelji. Tužiteljstvo iz Innsbrucka otvorilo je kriminalnu istragu protiv bivšeg premijera u slučaju Hypo a krajem 2010. Sanader je i službeno postao osumnjičenik u Austriji. Austrijance i druge Europljane je uvjeravao da ga u Hrvatskoj čeka politički montiran proces i da se boji suđenja u Hrvatskoj. Vjerojatno tada nije ni sanjao da bi u austrijskom pritvoru mogao ostati mjesecima. A upravo se to dogodilo iako se očekivalo kako će brzo biti izručen Hrvatskoj.

U austrijskom zatvoru proveo je i Božić i Novu Godinu i još puno, puno dana. Hrvatskoj je, znatno mršaviji nego ikad, izručen tek 18. srpnja i odmah dopremljen u Remetinec.

Već idućih dana Sanader je odbio odgovarati na pitanja USKOK-ovih tužiteljica i samo je iznio svoju obranu. U vezi svih afera za koje ga se sumnjičilo negirao je sve optužbe. U međuvremenu, zagrebački Županijski sud odbio je žalbu odvjetnika bivšeg premijera da ga se pusti iz pritvora a sudac istrage odlučio je produljiti pritvor bivšem premijeru zbog opasnosti od bijega i mogućeg utjecaja na svjedoke. 31. kolovoza USKOK je podigao prvu optužnicu protiv bivšeg premijera vezanu za slučaj Hypo banke, a 23. rujna i zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita u slučaju Ina- MOL.

Nije prošlo dugo a bivšem je premijeru saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo zastupnički imunitet. Srednom listopada sud je odbio 12,4 milijuna kuna jamčevine i produljio mu pritvor za još 2 mjeseca. Uskoro je počelo suđenje za slučaj Hypo. Sanader je s gnušanjem odbacio sve optužbe. Kako za Hypo, tako kasnije i za slučajeve Ina-MOL i Fimi media. Naknadno su objedinjena suđenja za Hypo i Ina-MOL, a početkom prosinca 2011. Ustavni je sud ukinuo pritvor bivšem premijeru nakon čega je Županijski sud donio odluku da se Sanader pusti na slobodu uz mjere oduzimanja putovnice, zabranu napuštanja mjesta boravišta te jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Još nije ni izašao iz zatvora a već je USKOK je podigao novu optužnicu - onu za Fimi Mediju.

Iako još niti jedan od sudskih procesa koji se vode protiv njega nije gotov, a najavljeni su i neki novi, kako vrijeme odmiče sve se teže oteti dojmu da je Sanader ponovno sve sigurniji u sebe, te da u optužnicama ima i dosta manjkavosti i propusta. U ishod nitko ne može biti siguran. No, sigurno je jedno. Hrvatska će o Sanaderu, htjeli to ili ne, slušati još dugo, dugo, dugo..

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene