Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovina zaštićenim životinjama

Evo što se sve pokuša prokrijumčariti preko hrvatskih granica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovina zaštićenim životinjama i biljkama jedan je od najunosnijih ilegalnih biznisa u svijetu, a Hrvatska nije izuzetak. U zagrebačkoj zračnoj luci carinici i inspektori za zaštitu životinja ekipi Dnevnika Nove TV pokazali su što će se dogoditi ako nosite torbicu ili cipele koje ne biste smjeli.

Remen od indijske kobre naočarke, ukosnica od dikobrazove bodlje, ekstenzija od majmunove dlake, krzno egzotične mačke iz južnoameričkih prašuma, ogrlica od slonovače - sve su to primjeri predmeta od ugroženih životinja koji se pokušavaju prokrijumčariti preko hrvatskih granica.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Ilustracija u četiri vozila Velika akcija na jugu zemlje: Pokušali prokrijumčariti 27 stranaca, policija otkrila kamo su se uputili

'Na primjer, pronašli smo sivog sokola, primjerci dresiranog sivog sokola mogu koštati od 40.000 do 70.000 eura. Isto tako, bila je i zapljena skupocjenih papgaja', kazao je Tihomir Žegrec, rukovoditelj carinske službe zračne luke Zagreb.

>>
Krijumčarili ljude, u narodnjačkom klubu prodavali skupe lažnjake!

U svijetu se na godinu preproda ugroženih vrsta u vrijednosti 10 milijardi dolara. U Hrvatskoj je vrijednost zapljena samo u prošloj godini bila pola milijuna kuna. 'Novčane kazne se kreću od 25.000 do 200.000 kuna za pravne osobe, od 7.000 kuna do 30.000 kuna za fizičke osobe', kazao je Krešimir Ilić, načelnik sektora inspekcije zaštite prirode.

Od hrvatskih zaštićenih životinja krijumčare se kornjače Čančare. 'Turisti preko ljeta dolaze, uzimaju te kornjače iz prirode i onda ih nose u sjeverne dijelove Europe. Uvijek je moguće kornjaču čančaru kupiti legalno u trgovini, ali je cijena puno veća od ovog što kupite na crnom tržištu ili pokupite iz prirode. Veliki problem su ptice pjevice, obično završavaju na talijanskom tržištu. Radi se o mrtvim pticama koje se tamo koriste kao hrana', kazao je Zrinka Domazetović, voditeljica službe za biološku raznolikost.

Krijumčaranje ugroženih životinja na četvrtom je mjestu ilegalnih biznisa, odmah nakon trgovine drogom, oružjem i ljudima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene