Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled iznutra

Kako izgleda razbijanje lanca trgovanja drogom i što sve prolaze hrvatski policajci?

Trgovanje drogom - 4
Trgovanje drogom - 4 MUP
Aktualno Galerija Trgovanje drogom - 5 Trgovanje drogom - 5 Foto: MUP Trgovanje drogom - 4 Trgovanje drogom - 4 Foto: MUP Trgovanje drogom - 3 Trgovanje drogom - 3 Foto: MUP Trgovanje drogom - 2 Trgovanje drogom - 2 Foto: MUP +0 Trgovanje drogom - 1 Galerija 1/5 >>
Jedan od prvih primjera modela provođenja kriminalističkih istraživanja u realnom vremenu koji obuhvaća uporabu posebnih novih metoda i taktike policijskog rada jest razbijanje lanca trgovine drogom u akciji nazvanoj NANA. Hrvatska je policija, uz Europol, odigrala značajnu ulogu.

 

Pročitajte i ovo Happy Onlife projekt Internetsko nasilje Je li vaše dijete žrtva cyberbullinga? Evo kako ga možete zaštititi od nasilja na internetu Bez kavijara u restoranima? Utjecaj na ekosustav Bez kavijara u restoranima? Uništili smo više od 200 milijuna godina staru vrstu ribe

Kriminalističko istraživanje započeto je isključivo temeljem informacija koje su prikupile hrvatska policija i carina. Aktivnosti redarstvenih vlasti uspješno su se provodile po inicijativi hrvatske policije i državnog odvjetništva u više država te na dva kontinenta (Južna Amerika i Europa).

Radilo se o dugotrajnom i osjetljivom, kadrovski, tehnički i financijski iscrpljujućem i neizvjesnom kriminalističkom istraživanju, zbog čega je trebalo uskladiti sva postupanja u RH i inozemstvu.

Također, bilo je važno zaštititi kriminalističko istraživanje od mogućeg curenja podataka prema ciljanom zločinačkom udruženju, a u konačnici je trebalo obraditi sve međunarodno prikupljene dokaze kao da ih je prikupila hrvatska policija, čija je obrada trajala još dugo nakon akcije uhićenja.

Kao u svakom međunarodnom kriminalističkom istraživanju, pravilo je da jedna država preuzme vodeću ulogu u koordinaciji, što su u slučaju OA NANA učinili hrvatska policija i USKOK.

Također, Europol je dao značajan doprinos u skladu sa svojom funkcijom kao agencija Europske unije za provedbu zakona. Budući da Europol pruža prilagodljive, inovativne sustave koji se neprestano nadograđuju, on djeluje kao dopuna resursima samih država članica. Jedna je od prednosti Europola što može angažirati specijalizirane skupine i tijela radi dopune aktivnosti pojedinih zemalja, čime se ojačava zajednički odgovor na transnacionalni kriminal.

Detaljan tijek akcije "NANA"

Početkom 2017. godine, tijekom redovitog profiliranja kontejnerskog prometa u luci Rijeka, carinski službenici otkrili su više kontejnera za koje su posumnjali da bi mogli biti korišteni za krijumčarenje droge. Razmjenom saznanja s policijskim službenicima su PU primorsko-goranske započeli su s izvidima te prikupljanjem saznanja o pripadnicima kriminalne organizacije tzv. Balkanskog kartela i njihovim kriminalnim aktivnostima.

Širenje istrage

Zbog raširene kriminalne aktivnosti zločinačkog udruženja na području Europe te utvrđenih snažnih kriminalnih veza pripadnika hrvatske kriminalne ćelije unutar ''Balkanskog kartela'' i ''Kolumbijskog kartela'', koji djeluje na području više država Latinske Amerike, USKOK i hrvatska policija kroz mehanizam međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske suradnje proširili su kriminalističko istraživanje „NANA“ u više država.

Hrvatska je policija neposredno i frekventno surađivala s mješovitom carinsko-policijskom jedinicom iz Frankfurta i BKA, Odjelom kriminaliteta droga u Upravi kriminalističke policije MUP-a Republike Slovenije, nizozemskom nacionalnom policijom - na području kojih država su se provodila paralelna kriminalistička istraživanja, te s Europolom, Uredom DEA-e u Zagrebu, kolumbijskom nacionalnom policijom, panamskom nacionalnom policijom, španjolskom Guardiom Civil, Odjelom organiziranog kriminaliteta kriminalističke policije austrijskog BMI, te talijanskom Guardiom Finanzom iz Venecije i centralnom agencijom za borbu protiv droga (DCSA).

Kontejner u kojem je otkrivena droga detektiran je u Panami. U kontejneru je kao legalno deklarirana roba bio metalni otpad kao paravan za veću količinu kokaina koja je u organizaciji Kolumbijskog kartela trebala biti prokrijumčarena u Europu za pripadnike ''Balkanskog kartela''.

U ožujku je brod uplovio u luku Rijeka, a drugi dan po dolasku u hrvatsku luku hrvatski policajci i carinski službenici pretražili su kontejner s metalnim otpadom. Pronađeno je sto kilograma kokaina pakiranih u sto pravokutnih paketa oblijepljenih gumenom i samoljepljivom trakom u posebno pripremljenim čeličnim šupljinama (obložen olovom i staklenom vunom).

Radi rukovođenja i koordinacije zajedničkog postupanja u više država u Upravi kriminalističke policije u Zagrebu uspostavljen je Zapovjedni centar u čiji su rad bili uključeni hrvatska policija, carinska uprava, EUROPOL, DEA i slovenska policija.

Na dokaznim radnjama hrvatska kriminalistička policija surađivala je s nizozemskim i njemačkim policajcima zajedno sa nizozemskim i njemačkim policajcima na području Kraljevine Nizozemske i SR Njemačke.

Ukupno je uhićeno 11 osoba (devet hrvatskih državljanina, jedan španjolski/kolumbijski državljanin i jedan nizozemski državljanin)

Kriminalističko istraživanje NANA specifično je po tome što je primarni cilj bio razbijanje kriminalne ćelije unutar modernog, dinamičnog i globalnog zločinačkog udruženja poznatog kao tzv. Balkanski kartel, u kojem su kao istaknuti čelni pripadnici identificirani hrvatski državljani koji su ujedno i istaknuti, dugogodišnji nositelji organiziranog kriminaliteta ne samo na području Republike Hrvatske.

USKOK i hrvatska policija ovim su kriminalističkim istraživanjem pokazali da se mogu nositi s najprogresivnijim i najbrže evoluirajućim oblicima organiziranog kriminaliteta, kriminalitetom droga – krijumčarenje i preprodaja kokaina u kojem hrvatski državljani uz druge državljane država zapadnog Balkana imaju jednu od vodećih uloga na globalnoj razini.

U cijeloj akciji sudjelovalo je sto policajaca i od prvog traga do završetka akcije prošlo je 14 mjeseci.

Sadržaj je napravljen u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, koja u kampanji 'Zajedno za sigurniju EU' želi povećati informiranost o načinima na koje se EU nosi s globalnim izazovima u kojima štiti svoje građane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene