Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trenutak prije nestanka prijateljica je Britt htjela ponuditi prijevoz?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tragičnom spletu okolnosti, jedna od prijateljica koje su putovale s Britt Lapthorne, Mariana Moreira, bila je možda posljednja koja ju je mogla spasiti.

Mariana je, naime, vidjela Britt dok se spuštala stepenicama u bar u prizemlju samo nekoliko trenutaka prije nego je otišla po druge prijatelje koji su s njima bili u hostelu. Njih je pitala žele li s njom podijeliti taksi na povratku u hostel. 

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Dankini roditelji nakon razgovora napustili policijsku postaju: Jedan detalj upao je u oči

Vratila se po Britt, ali nje više nije bilo, pa je Mariana pretpostavila da je otišla iz kluba, pišu australski mediji.

'Tražila sam je, ali više je nije bilo. Mislila sam da je otišla s nekim dečkom', rekla je Mariana Moreira.

Dodaje kako je Britt bila s grupom, većinom muškaraca koji nisu bili iz hostela u kojem su one odsjele.

U klubu ju je Britt pitala: 'Gdje su Hrvati?', navodno je izjavila Mariana.

Ove po mnogima ključne svjedoke, Marianu Moreiru i još jednog prijatelja Guilhermea Silveiru, policija još nije ispitala, piše Sunday Herald Sun. 

>> 'Ne tražimo tijelo, tražimo djevojku'

>> Mobitel nestale Britt pronađen u njezinoj sobi

>> Nestala Britt dva sata provela sa studentom

Australski mediji navode i da policija navodno još uvijek nije preuzela stvari nestale australke. Vlasnici hostela, koji su bili posebno šokirani kad se Brittt nije vratila u hostel, prikupili su brojeve telefona i podatke gostiju kako bi mogli pomoći policiji u istrazi.

23-godišnji Silveira vratio se u Portugal i potvrdio kako je bio vani s Britt u noći kad je nestala.

'Posljednji sam je put vidio te večeri u klubu kad smo prvi dan bili u Dubrovniku. Mislim da je bila pripita, bila je jako sretna i zabavljala se', kaže Guilherme. 

Bio je iznenađen kada je čuo da je još nisu pronašli, jer je pretpostavljao da će se sama pojaviti.

Prolazi osamnaesti dan od nestanka australke Britt Lapthorne, a potraga ne janjeva. Na terenu je nekoliko stotina ljudi.

Za nestalom djevojkom traga se na dvije razine, osim na terenu, u policiji se pomno analiziraju sve informacije koje stižu, ponovno se pregledavaju snimke, a sve u nadi da će se pojaviti neki novi detalj koji će potragu usmjeriti na pravi put. 

U Dubrovniku su otac, brat, i mladić nestale djevojke. Surađuju s policijom, sada ih više ne optužuju da su nedovoljno angažirani.

Ipak još se ne zna što se dogodilo u noći 17. rujna, i kamo je Britt nestala. Unatoč činjenici da je prošlo toliko dana, obitelj i dalje vjeruje kako je Britt živa.

Otac se i dalje nada i vjeruje da bi tijelo bilo pronađeno da je Britt netko ubio.

'Ako se radi o spontanoj akciji, kod kojih ljudi ne planiraju, recimo, skrivanje tijela. Jednostavno ne planiraju. Žele ga se riješiti, i misle da su učinili dobar posao. Toliko je toga potraga obuhvatila, trebali bi pronaći tijelo. A, mi nismo našli tijelo', kaže Dale Lapthorne, otac nestale djevojke.

Dubrovačka policija već duže vrijeme tvrdi kako joj je istragu otežava to što ne posjeduje izjave mladića i djevojaka koji su bili sa nestalom australkom, a koji su dan iza njenog nestanka napustili Dubrovnik. Zatražili su pomoć Interpola koji je razgovarao s prijateljima nestale djevojke, ali još nije službeno objavio rezultate.

Čim smo čuli da je Britt nestala, otišao sam na Facebook i kontaktirao ljude s kojima se Britt družila. Oni su mi veoma brzo odgovorili. Darren Lapthorne Unatoč tome što je posjet dogovoren prije nekoliko mjeseci, glavna tema razgovora između presjednika australskog Senata Johna Hogga i dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice bila je Britt Lapthorne.

'Mi smo ovdje slučajno, ali smo, naravno, odigrali ulogu u koordinaciji između vlada, a ostalo, oko ovog nesretnog događaja, prepustili smo australskoj veleposlanici Tracy Reid', rekao je John Hogg, predsjednik Senata Australije.

Nije puno trebalo da proradi ljudska mašta, te da se Dubrovnikom prošire priče o sudbini nestale djevojke. Tako su posljednjih dana gradom kružile razne dezinformacije, od one kako je djevojka pronađena u vrtu ispred hostela, iako hostel uopće nema vrta, preko one da je pronađena na brdu Gorica, pa sve do izlaska gotovo svih policijskih snaga na teren kod vile Šeherezade.

Interpol je razgovarao sa Australkom koja je nestanak i prijavila. Nije poznat sadržaj njezinog iskaza, no očekuje se da će on pomoći u istrazi.

Policija je zadnjih dana provjeravala i svaku dojavu građana. 

Ima ih doista mnogo, a obitelj nudi nagradu od sto tisuća eura Zasada se nijedna od tih dojava nije pokazala točnom. Obitelj ne gubi nadu, a Brittin dečko Simon Imberger, koji je redatelj tijekom boravka u Dubrovniku snima i dokumentarac o njezinu nestanku, za jednu od popularnih australskih tv emisija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene