Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisna u medicini

Trećina europskih zemalja ju je legalizirala, hoće li i Hrvatska?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko trećine europskih zemalja legaliziralo je upotrebu kanabisa i njegovih pripravaka u medicinske svrhe. Slučaj Riječanina oboljelog od multiple skleroze, koji je zbog marihuane završio u zatvoru, aktualizirao je pitanje bi li to trebala učiniti i Hrvatska. Struka priznaje da medicinska marihuana može pomoći, politika se također slaže, no ono što mnogi smatraju lijekom za svoje tegobe, još je uvijek ilegalno.

Sa simptomima multiple skleroze Huanito Luksetić se bori 16 godina. Njegova je bolest i dalje tu, no otkada koristi pripravke kanabisa većina tih simptoma za njega je prošlost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Njemačka želi legalizaciju kanabisa - 2 Protiv zabrane Europska velesila kreće u liberalizaciju korištenja i uzgoja kanabisa

No zbog onoga što smatra svojim lijekom, Huanito je završio u zatvoru, ali i ponovno aktualizirao pitanje treba li dopustiti korištenje marihuane u medicinske svrhe. Struka je oprezna, ali jednoglasna. 'Više gotovo da i nema sumnje da je marihuana itekako korisna u medicini', kaže doc.dr.sc. Ognjen Brborović.

'Ako je potrebno, zašto ne legalizirati, postoje dokazi da je djelotvorno, sa jednom napomenom - nikad nitko od ničega se nije izliječio upotrebom kanabisa ili bilo kojeg pripravka', kaže prof. dr. sc. Zdravko Lacković iz Zavoda za farmakologiju.

Kanabis ga spasio, a sad će zbog toga na sud

'Medicinska marihuana ne usporava napredovanje bolesti, ali dokazano učinkovito ublažava simptome mišićnog spazma i neuropatske boli', smatra dr. Ines Lazibat, voditeljica odjela za demijelinizacijske bolesti KB Dubrava.

U desetak posto slučajeva može se pojaviti ovisnost. Nije ovo jednostavna tema pa o pitanju medicinske marihuane javno-zdravstvena struka raspravlja već nekoliko mjeseci. 'Donijeli smo neke zaključke za koje se nadam da će pomoći politici da jednostavno promjeni praksu', dodao je dr. Brborović.

'Uz strogu regulativu i nadzor to bi bilo moguće, međutim jesmo li mi kao zemlja, kao zdravstveni sustav u stanju sprovesti takvu regulativu i takav nadzor?', pita se dr. Lacković.

Čini se da ni politika nema ništa protiv legalizacije medicinske marihuane, predloži li takve zakonske promjene struka. U tome su se složile sve najveće stranke, SDP kaže da uvažava stavove struke. A Orah čak i otvoreno osuđuje kažnjavanje i progon bolesnika koji su se u potrazi za lijekom našli s one strane zakona.

'Ja smatram da je to strašno, da to nije apsurdno, to je strašno i tužno da država ne pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna, već da ih tretira kao kriminalce', smatra Mirela Holy.

'Postoji niz podataka slijedom kojih uzimanje tih pripravaka olakšava tegobe u slučaju bolnih stanja, primjerice od upalnih bolesti crijeva do migrenoidnih glavobolja, do bolnih stanja u malignim bolestima ili pak u multiploj sklerozi', dodaje akademik Željko Reiner.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene