Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop lobiranju za određene lijekove!

'Treba uvesti pravila etičkog oglašavanja lijekova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade RH i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je prilikom posjeta vukovarskoj bolnici da se novim pravilnikom o etičkom oglašavanju lijekova želi uvesti reda u to područje budući da na da između 700 i 800 predstavnika farmaceutskih tvrtaka kod liječnika u zdravstvenim ustanovama lobira za svoje lijekove.

'Znalo se događati da 700 do 800 obučenih farmaceutskih stručnjaka lobira po bolnicama za svoje lijekove pa - kada liječnik osigura određeni lijek za 30 pacijenata - dobiva plaćeni kongres. Ta će se praksa zaustaviti', istaknuo je Milinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite zalihe HALMED poslao upozorenje: Privremena obustava nekoliko serija lijeka Redukcije Ozempica - 4 vlada nestašica Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više"

'Ako vidite za koja se tri lijeka lobira, onda i vidite za koje se farmaceutske kuće lobira pa vam je sve jasno', rekao je ministar zdravstva, ističući da je donošenje pravila etičkog oglašavanje lijekova nastavak reforme zdravstve i uređivanje sustava, u čemu namjerava odoljeti svim pritiscima.

Milinović je rekao kako se s tim u vezi pojavio i problem riječkoga KBC-a, to jest izjave predstavnika Saveza onokoloških udruga da se oboljelima od raka zbog nedostatka novca u toj bolnici uskraćuje potrebna terapija.

'Nedopustivo je da imamo liste čekanja za onkološke pacijente i posebno skupe lijekove koji su im potrebni, ali nitko ne spominje da u KBC-u Rijeka nema liste čekanja za zračenje, što je, a i stručnjaci to tvrde, učinkovitije od lijekova', rekao je Milinović.

Udruga za inovativne lijekove odbila je potpisati ugovor s HZZO-om o novim pravilima etičkog oglašavanja lijekova. Oni se slažu da treba urediti to područje, ali ističu da je to već regulirano strogim kodeksima. Također su im neprihvatljive odredbe o novim nametima koji su predviđeni u ugovoru, a odnose se, među ostalim, na to da farmaceutske tvrtke HZZO-u plaćaju tri posto od ukupnog troška koji je zavod imao za lijekove zbog smanjene učinkovitosti liječnika u vrijeme razgovora s predstavnikom farmaceuta. U prijedlogu ugovora navodi se i da bi farmaceutske kompanije u jednoj kalendarskoj godini na pojedinog liječnika smjele potrošiti najviše 1000 kuna, i to na sponzorski materijal i druge potrepštine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene